Hrvatski radio

Radio Rijeka

HDZ: Na Marišćinu uvesti kriznu upravu i provjeriti imovinske kartice!

06.10.2020.

14:32

Autor: Neva Funčić

HDZ-ovi županijski vijećnici Damir Dumančić i Dinko Beaković (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

HDZ-ovi županijski vijećnici Damir Dumančić i Dinko Beaković (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranski HDZ traži uvođenje krizne uprave u Županijski centar za gospodarenje otpadom na Marišćini, rekli su na konferenciji za novinare županijski vijećnici Dinko Beaković i Damir Dumančić. Najavili su da će zbog saznanja o nepravilnostima u poslovanju podnijeti kaznenu prijavu DORH-u.

Trenutna uprava ŽCGO-a Marišćina na čelu s Miodragom Šarcem je u proteklih  godinu i pol napravila 15 milijuna kuna gubitaka koje plaćaju građani, i to netransparentno, ustvrdio je Damir Dumančić. Kaže kako u fokusu javnosti treba biti cijena zbrinjavanja otpada te dodaje kako je Skupština društva predloženu cijenu od 1180 kuna, koliko je trebala iznositi skuplja tarifa od 1. listopada, umanjila za 50 posto, na 540 kuna.

"Bez obrazloženja, kao na placi, daj što daš", kaže Dumančić koji tvrdi da takav postupak odražava neprofesionalnost i neodgovornost jednostrane odluke koja je usvojena preko leđa građana. Spinovi riječkoga gradonačelnika Obersnela da je preglasan i briga župana Komadine samo su u cilju zaštite vlastitih funkcija, kaže Dumančić i dodaje da kao županijski vijećnici umjesto novih računa traže nova rješenja. "Vrijeme je za kriznu upravu i točne informacije", poručio je Dumančić.

Dinko Beaković je upozoro da je predsjednik uprave ŽCGO-a Marišćine Miodrag Šarac za usluge vještačenja, lobiranja i odvjetnička zastupanja angažirao tvrtku Qfact, u kojoj je do 2016. bio predsjednik uprave, a kojoj se isplaćuju šesteroznamenkasti iznosi. "Marišćina je još u 2018. godini poslovala s dobitkom, a sada ima 15 milijuna kuna manjka, dok Šarac dodjeljuje poslove bivšoj firmi. Izvlači li se novac iz Ekoplusa i je li vrijeme za ispitivanje porijekla imovine?", pita Beaković.

Ponovio je i saznanja o prilagođavanju društvenog ugovora u kojem je, nakon imenovanja Miodraga Šarca, potrebna stručna sprema za dužnost predsjednika uprave izmijenjena s visoke na višu. Tvrdi da je na novom natječaju između četiri kandidata izabran onaj s najmanjom stručnom spremom, a aneks ugovora o radu predsjednika uprave, kojim se Društvo obavezuje nadoknaditi sve štete koje su posljedica radnji nastalih za vrijeme trajanja Ugovora, naziva skandaloznim.

"Taj aneks ugovora je potpisao župan, što pokazuje da sudjeluje u ovoj kriminalnoj hobotnici", kaže Beaković. Dodaje da je Šarac do 2018. bio predsjednik Nadzornog odbora Ekoplusa te da je kao predsjednik uprave u godinu i tri mjeseca napravio gubitak od 15 milijuna kuna. "Ako znamo da je iz fondova EU-a dobiveno gotovo 300 milijuna kuna, znači li to da se iz Ekoplusa izvlači novac za potrebe političkih stranaka?", pita Beaković koji smatra da je vrijeme za provjeru imovinskih kartica.

Pogledajte dokumente i poslušajte konferenciju za novinare HDZ-ovih vijećnika:

HDZ o Marišćini, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.