Hrvatski radio

Radio Rijeka

HEP potvrdio ponudu za zakup LNG terminala, Inina ponuda i dalje vrijedi

21.12.2018.

16:11

Autor: Hina

Omišalj: mjesto predviđene izgradnje novoga plutajućeg LNG-a (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Omišalj: mjesto predviđene izgradnje novoga plutajućeg LNG-a (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Foto: - / -

Završen je drugi krug ugovaranja zakupa kapaciteta LNG terminala na Krku. Iz Hrvatske elektroprivrede potvrdili su danas Hini da je HEP poslao obvezujuću ponudu za zakup, dok je Ina izvijestila kako njezina ponuda iz prvoga natječajnog kruga i dalje vrijedi.

Kapacitet plutajućeg LNG terminala u Krku trebao bi iznositi 2,6 milijardi prostornih metara godišnje, pri čemu je potrebno zakupaca za najmanje 1,5 milijardi prostornih metara da bi investicija bila donekle isplativa. Terminal na otoku Krku planiran je kao dio napora Europske unije da se plin uvozi iz više izvora, a ne uglavnom iz Rusije. Ciljana su tržišta zemlje središnje i jugoistočne Europe. Ukupni troškovi izgradnje LNG terminala na Krku s otpremnim plinovodom procjenjuju se na oko 265 milijuna eura, dok će EU u taj projekt uložiti 101,4 milijuna eura. Planirani početak operativnog rada LNG terminala je početak 2021. godine. 

"Hrvatska elektroprivreda je 20. prosinca dostavila obvezujuću ponudu društvu LNG Hrvatska za zakup kapaciteta budućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku te obvezujuću ponudu Plinacrou za zakup kapaciteta plinovoda za otpremu plina s terminala", rekli su iz HEP-a.

Terminal za ukapljeni prirodni plin Hrvatska elektroprivreda ocjenjuje važnim dodatnim dobavnim pravcem za sigurnu opskrbu plinom za vlastite potrebe do 2030. godine. U HEP-u napominju kako proizvodnja plina u Hrvatskoj pada, a infrastrukturna izoliranost u odnosu na postojeće međunarodne magistralne plinovodne spojeve nameće potrebu za diverzifikacijom izvora plina.

"Osiguranje dodatnih količina plina iz novih dobavnih pravaca osnažit će položaj Hrvatske na širem energetskom tržištu te doprinijeti jačanju energetske neovisnosti, ali i geopolitičke stabilnosti regije. Prema iskustvima s nama bliskih tržišta, raspoloživost dodatnih dobavnih pravaca znatno jača pregovaračku poziciju u odnosu na opskrbljivače i trgovce plinom. Sve to dugoročno će jamčiti kvalitetu usluge opskrbe plinom i povoljnu cijenu plina te posredno i povoljnu cijenu električne energije za krajnje kupce u Republici Hrvatskoj", kažu u HEP-u.

Iz Ine, pak, podsjećaju da su se javili s obvezujućom ponudom na prvi javni poziv za zakup kapaciteta budućeg LNG terminala na otoku Krku te da je ta ponuda i dalje važeća.

Prvi je krug za podnošenje obvezujućih ponuda za zakup kapaciteta budućeg LNG terminala završio 8. travnja, a neslužbene su informacije govorile da je zaprimljena samo jedna ponuda, i to ponuda Ine za 100 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje. LNG Hrvatska je do isteka roka za podnošenje ponuda u drugom krugu ugovaranja obvezujućeg zakupa kapaciteta terminala – do 20. prosinca - zaprimio ponude u iznosu od 0,52 milijarde kubika plina.

Pristigle su i uvjetne ponude za neobvezujući zakup kapaciteta u iznosu od 0,3 milijarde kubika plina. Ukupno je to znatno manje od 1,5 milijardi prostornih metara, koliko se procjenjuje da je minimalno potrebno za isplativost gradnje terminala. Po svemu sudeći, prenose neslužbeno neki mediji, za zakup nije pristigla ponuda mađarskih kompanija, odnosno mađarskog MVM-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.