Hrvatski radio

Radio Rijeka

HEP povukao vodu iz jezera Bajer, izletnički brod ostao nasukan

29.07.2020.

11:03

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon što je prije dvije godine pod teretom snijega potonuo na jezeru Bajer, a potom još dvije čekao da bude popravljen, izletnički brod Općine Fužine „Sveti Anton“ ponovo se ovih dana našao u središtu neobične priče.

Pitanje korištenja prostora jezera Bajer u Gorskom kotaru tijekom proteklog je razdoblja bio česta tema prijepora između Hrvatske elektroprivrede i Općine Fužine, a priča je ovih dana dobila neobičan nastavak. HEP jezero koristi u sustavu elektroopskrbe, a nedavno je Općini najavio kako će, zbog remontnih radova na brani, u utorak. 28. srpnja iz akumulacije ispustiti dio vode.

Međutim, pražnjenje jezera je započelo nekoliko dana ranije, odnosno tijekom proteklog i turistički frekventnog vikenda, a pritom je na vezu Bajera ostao nasukan izletnički brod „Sveti Anton“. Iz HEP-a su raniji početak pražnjenja pravdali najavljenom kišom i očekivanim rastom razine vode, no kako se loše vremenske prognoze nisu ostvarile načelnik Općine Fužine David Bregovac smatra da je, po njemu, prerano ispuštanje vode prouzročilo nepotrebnu štetu lokalnom turizmu. Javlja Nenad Lučić:

Problemi jezera Fužine, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.