Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:56 / 01.09.2015.

Autor: Antonela Galić-Pruša

HGK potiče poduzetnike: u Gerovu niče tvornica peleta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorska Hrvatska velik je potencijal za razvoj drvne industrije. Novac iz fondova EU pokretač je za rad mnogih tvrtki koje se žele baviti upravo prerađivačkom djelatnošću. Stoga Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje potpore malim i srednjim poduzetnicima za pripremu prijavne dokumentacije.

Vaučer Moj EU projekt od 10 tisuća kuna na natječaju Hrvatske gospodarske komore dobila je tvrtka Romanof iz Rijeke za projekt izgradnje pogona za proizvodnju peleta u Gerovu u Gorskom kotaru. Još su četiri tvrtke iz Gorskog kotara u procesu dobivanja vaučera, čulo se na današnjem uručenju u Županijskoj komori u Rijeci. To je znak da se nakon tridesetak godina oporavlja goranska drvna industrija.

Dodijeljeni vaučer namijenjen je u prvome redu malih poduzetnicima za plaćanje angažmana konzultanata koji im pomažu u izradi prijavne dokumentacije za prijavu na fondove Europske unije, istaknuo je predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić. Hrvatska gospodarska komora izdvojila je milijun kuna za potporu malim poduzetnicima, kako bi se natjecali za europski novac.

Tvrtka Romanof, čiji su vlasnici supružnici Šelevski iz Makedonije, bavi se zbrinjavanjem otpada. Investicija u buduću tvornicu procjenjuje se na 2,7 milijuna eura, a u Gerovu bi proizvodnja peleta trebala početi u proljeće i zaposliti 22 radnika. U izradi dokumentacije za dobivanje novca iz EU fondova, pomogao je konzultant Ljubomir Jelić. On kaže da nova tvornica već ima osigurano tržište u Hrvatskoj. 

Prema riječima Vidoja Vujića, od devet kandidata za ovakve potpore, dva su vaučera već uručena, a sljedeći tjedan u Županijskoj komori u Rijeci korisnicima će ih uručiti još pet. Poslušajte prilog: