Hrvatski radio

Radio Rijeka

HGK: Tvrtke u PGŽ zabilježile rast, prvi put nakon gospodarske krize

21.11.2017.

10:56

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrtke u Primorsko-goranskoj županiji zabilježile su rast i ovo je prva godina nakon početne krizne 2008. godine da gospodarstvo izlazi iz stagnacije. Ipak, poslovno okruženje moglo bi biti bolje, naglasio je danas u Rijeci predsjednik Gospodarske komore PGŽ Vidoje Vujić.

Ono što poslodavci ističu je nedostatak kompetencija i odgovarajuće radne snage. HGK inzistira na internacionalizaciji poslovanja, gospodarskoj diplomaciji, edukaciji poduzetnika i reforme kroz dualno obrazovanje. 

"Ono što poslodavci u ovoj godini ističu je to nedostatak kompetencija i adekvatne radne snage i to svakako utječe na njihovu konkurentnost. Ja vjerujem da ćemo kroz sustav dualnog obrazovanja, kroz reformu obrazovanja i reformu, ne samo porezne uprave, nego i drugih koje bi trebali provesti u Hrvatskoj, otkloniti te poteškoće", naglasio je Vidoje Vujić

"Najviše je stagnirala klasična industrija i industrijska poduzeća, a oni koji su zabilježili veliki dio uspona to su IT tehnologije, nove kreativne tehnologije i proizvodne investicije koje se događaju kod nas u industrijskoj zoni, marikulturi i sigurno je da je tu i turistički sektor koji je zabilježio izuzetne rezultate u ovoj godini", dodaje Vujić.

HGK- ŽKR će 5. prosinca dodijeliti tradicionalnu nagradu "Zlatna kuna" za 2016. godinu. "Mi smo ove godine uveli deset novih kategorija kojima ćemo odati priznanja tvrtkama koje mogu poslužiti za dobar primjer i uzor mnogima koji počinju", zaključuje.

Želja je da se gospodarstvenike i na taj način potakne u poslovnoj uspješnosti, rečeno je danas u Gospodarskoj komori u Rijeci.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.