Hrvatski radio

Radio Rijeka

HGSS: Ne precjenjujte sami sebe i ne zanemarujte opasnosti planina zimi!

14.01.2021.

17:15

Autor: Nenad Lučić

Foto: HGSS Delnice

Foto: HGSS Delnice

Foto: - / -

Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene jedan je od najatraktivnijih, ali planinarski najzahtjevnijih predjela Gorskoga kotara, a taj je lokalitet posljednjih dana, nažalost, često spominjan upravo po akcijama spašavanja izletnika zarobljenih u snijegu.

Zbog toga su se predstavnici Nacionalnog parka Risnjak, koji upravlja rezervatom, te Hrvatske gorske službe spašavanja danas obratili javnosti te upozorili planinare da ne precjenjuju svoje mogućnosti i ne zanemaruju brojne opasnosti. 

Razdoblje pandemije koronavirusa i utjecaj društvenih mreža mnoge potiču na planinarenje i otkrivanje atraktivnih prirodnih lokacija, poput Bijelih i Samarskih Stijena, no odluka o zimskom posjetu tom rezervatu često je posljedica neiskustva i nepromišljenosti, smatra Dina Botta iz Službe čuvara prirode NP Risnjaka.

"Pao je snijeg i sada mnogi u njemu žele uživati, no pritom ne shvaćaju da je gore teren jako težak i teško prohodan, čak i za najiskusnije planinare u meteorološki povoljnijem dijelu godine. Zato apeliramo na sve planinare da se suzdrže od zimskih izleta i pričekaju proljeće jer izleti u ovo doba godine mogu biti vrlo rizični i opasni", poziva Botta.   

Mnogi spomenuta upozorenja zanemaruju, pa broj spasilačkih intervencija na Bijelim i Samarskim stijenama posljednjih godina raste, pri čemu čak ni korištenje motornih saonica ne jamči jednostavan pristup onima koji traže pomoć, ističe iskusni gorski spašavatelj iz Delnica Bruno Stipaničić.

"Ranijih smo godina na Bijelim i Samarskim stijenama godišnje imali jednu do dvije intervencije, a sada to pomalo raste na sedam ili osam u godinu dana, a eto u ovoj godini smo već dvaput morali u akciju. Uoči akcije koju smo imali 6. siječnja izletnici su otišli u planinu, bili gore, no u kratkom je roku pao metar snijega i oni su ostali zarobljeni. Mi smo se prema njima probijali puna tri sata i pritom uspjeli prevaliti samo desetak kilometara. Probijanje se odvijalo otežano jer je u snježnim uvjetima nemoguće hodati bez skija i krplji", tumači Stipaničić. 

Srećom, dvije su posljednje akcije spašavanja okončane bez težih posljedica, no kada se one dogode, izvlačenje unesrećenih u ekstremnim snježnim uvjetima zna trajati satima, upozorava Bruno Stipaničić. Više o tome poslušajte u prilogu: 

Opasnosti zimskog planinarenja, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.