Hrvatski radio

Radio Rijeka

HGSS spasio planinare, ali i poslao upozorenje: Ovo vrijeme nije šala!

20.02.2018.

10:37

Autor: Josip Krmpotić

Ovako je to izgledalo jučer kada je HGSS krenuo u akciju spašavanja (Foto: Hrvatska gorska služba spašavanja)

Ovako je to izgledalo jučer kada je HGSS krenuo u akciju spašavanja (Foto: Hrvatska gorska služba spašavanja)

Foto: - / -

Članovi HGSS-a iz Delnica nakon osmosatne akcije spasili su kasno sinoć dvoje planinara, koje je loše vrijeme zarobilo u skloništu u podnožju Risnjaka. Ovoga puta sretan završetak avanture, ali i upozorenje svima - ne igrajte se sa zimom.

Nakon jučerašnjeg poziva dvoje planinara koji su zbog vrlo loših vremenskih uvjeta bili primorani ostati u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, pokrenuta je akcija spašavanja kako bi se planinari evakuirali u smjeru Platka.

Nakon što su ih pronašli, planinari su prevezeni do Platka gdje im se nalazi automobil. Probijanje motornim sanjkama ubrzalo je povratak za više od dva sata čime je akcija uspješno okončana 8 sati od polaska prvog tima s Platka prema Risnjaku.

Spašeni su 30-godišnji muškarac i 29-godišnja žena, rekao nam je Tomislav Skender iz delničkog HGSS-a. "Oboje su bili u dobroj kondiciji, ali iznenadio ih je snijeg koji je napadao pa se nisu mogli vratiti. Prespavali su u skloništu u noći sa subote na nedjelju, no obilan snijeg onemogućio im je povratak", kaže Skender.

Snijega je bilo više od dva metra, a na mjestima gdje su zapusi čak i do 3 metra. Sreća u nesreći bila je ta što su uspjeli kontaktirati HGSS, a sama akcija spašavanja trajala je duže jer su uvjeti bili otežani – velike količine snijega, zatim četrdesetak centimetara novog snijega zbog kojeg se na skijama propadalo, pa je HGSS-ovcima na vršnom dijelu trebalo sat vremena da prođu otprilike 30 metara, ispričao nam je Skender.

"Ovo vrijeme nije šala, a ovakve padaline su izuzetno opasne. Na Bjelolasici, Risnjaku i Snježniku u takvim trenucima nastanu ekstremni uvjeti, pa ni mi iz Gorske službe ne idemo gore ako ne moramo, pogotovo kada pada snijeg, a ni 2 - 3 dana poslije, zato što postoji opasnost od lavina i poskliznuća", upozorava Skender.

U ovoj je akciji sudjelovalo šest članova HGSS-a Delnice, a članovi u Rijeci bili su pripravnosti. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.