Hrvatski radio

Radio Rijeka

HGSS spasio troje ljudi i psa zametene na Matić poljani

11.01.2021.

08:22

Autor: Hina, Nenad Lučić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Na području Gorskog kotara je visina snijega do ponedjeljka ujutro u Crnom Lugu dosegnula 32, Delnicama 35, na Pargu kod Čabra 40 centimetara, a u najvišem hrvatskom naselju Begovom Razdolju točno metar. Problemi su u prometu, a delnički HGSS objavio je uspješnu akciju spašavanja zametenih.

Slabih oborina ima i u ponedjeljak ujutro. Uz zimske uvjete, kroz Gorski kotar se već dulje od dvadeset sati između priobalja i unutrašnjosti ne odvija teretni promet kamionima s prikolicom i tegljačima.

Na autocesti Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, koja je otvorena samo za osobna vozila, udari bure su i jutros mjestimično dosezali brzinu iznad 90 kilometara na sat. Sve su ceste u Gorskom kotaru prohodne, njima se vozi usporeno, ali bez većih kašnjenja autobusa.

Tijekom jučerašnjeg su poslijepodneva članovi Hrvatske gorske službe spašavanja iz Delnica priskočili u pomoć skupini planinara koja je u vozilu nedaleko Mrkoplja zastala na šumskoj cesti. Tri osobe i pas bili su zameteni na području Matić poljane, nekoliko kilometara od Mrkoplja prema Samarskim stijenama. 

Pročelnik delničke stanice Gorske službe Toni Butković tumači da su planinari krenuli put Bijelih i Samarskih stijena, ali zbog novih oborina i snježnih zapuha nisu mogli dalje, pa su pozvali pomoć. "Uspjeli smo raščistiti jedan dio ceste, te osim našeg pokrenuti i njihovo vozilo, kako gore ne bi ostala ni njihova imovina", zaključio je Butković. Poslušajte:

Butković o akciji spašavanja, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.