Hrvatski radio

Radio Rijeka

HGSS upozorava: u prirodu s dobrom zimskom opremom i punim mobitelom!

18.01.2017.

13:07

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kad utihne bura, pred nama je sunčani vikend, i snijeg koji će se zadržati na svim primorskim planinama i u Gorskome kotaru. Vrijeme idealno za izlete u prirodu, ali uz oprez - i mobitel s punom baterijom.

"Obavezne su čvrste zimske cipele i topla slojevita odjeća. U planinu ne idite sami, ili barem obavijestite nekoga kamo idete i kad se vraćate. Dobro je biti u društvu iskusnih planinara koji dobro poznaju teren i u ljetnim uvjetima, jer snijeg često prekrije ne samo staze već i planinarske markacije. I ponesite mobitel s punom baterijom. Naše su planine dobro pokrivene signalima, a u mobitel memorirajte broj 112. I ne junačite se. Mnogi precijene svoje mogućnosti i često se dogodi da padne noć prije nego što primimo poziv", rekao je u našem programu Igor Petričić, spasitelj iz riječke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja.

U riječkom timu trenutno je 50 volontera HGSS-a. Oni su, uz svoje redovne poslove, stalno na raspolaganju za izvanredne akcije spašavanja. Spašavatelja je 38, dok se ostali školuju za spasitelje. Petričić na poslovima koordinatora radi profesionalno, a kao spašavatelj volonterski.

U ekipi su i četiri potražna psa - jedan je senior, 12-godišnjak koji smanjuje intenzitet rada, a dva su mlada psa. "Jedan je belgijski ovčar, a jedan border collie. Oni se trenutno obučavaju za potražne pse, i u lavinama, i u šumi, i za pretraživanje različitih terena. To su izrazito poslušni, smireni i pametni psi", priča Petričić koji je i sam vlasnik mladoga border collieja, odnosno graničnoga škotskog ovčara.

Volonteri su vikendima dežurni i na izletištu Platak, gdje je uređena baza HGSS-a, kao i kućica uz skijalište s timom koji pazi na skijaše i sanjkaše. "Upravo se sanjkanje pokazalo najopasnijim. Proteklog vikenda na Platku je nastradalo četvero sanjkaša, s teškim lomovima. Kad se noga podvuče ispod željeznih ili drvenih sanjki puca noga, a ne sanjke. Plastične su sanjke malo lakše, pa su i ozljede blaže", priča Petričić i napominje da u zimskim radostima treba biti reda. "Dovoljno je pripaziti da je spust slobodan", kaže i nada se da će ovaj vikend na Platku biti veseliji. Volonteri HGSS-a će sigurno biti tamo.

Uz  organiziranje sezonskih vježbi i stalne obuke ljudi, HGSS nastoji i obnavljati opremu. Ambiciozan plan riječkog HGSS-a je uspostaviti heliobazu na Rujevici, kako bi i planine i otoci bili brzo dostupni za akcije spašavanja. "Riječ je o investiciji od otprilike 40 milijuna kuna, a trenutno smo u potrazi za partnerima, kao i financijskom i organizacijskom podrškom", najavio je Petričić, koji se na proljeće nada konkretnom dogovoru o ovom projektu. Poslušajte razgovor iz emisije "Tris":

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.