Hrvatski radio

Radio Rijeka

HIR 3 opet oplovio svijet: od Malog Lošinja do Salvadora

14.05.2020.

18:31

Autor: Hina

Ovako je bilo na polasku (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Ovako je bilo na polasku (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Posada hrvatske jedrilice HIR 3, Saša Fegić i Marina Đukanović, uplovila je u Salvador čime su okončali ekspediciju preko tri oceana i zatvorili puni krug oko svijeta. Ekspedicija je počela 17. lipnja 2018. isplovljavanjem peteročlane posade iz Malog Lošinja.

Krenuli su od zapada prema istoku, zahtjevnom rutom kojom plove sportske regate i koja predstavlja najveći izazov za jedriličare. Južna ruta vodi preko tri oceana oko tri znamenita rta - rta Dobre Nade, rta Leeuwin i oko zloglasnog rta Horn, a značajnim dijelom prolazi hladnim i opasnim vodama pod utjecajem Antarktike.

Nije još vrijeme za slavlje, treba se doma vratiti, oprezan je Fegić. Pred ovim parom je još dug put - treći prelazak Atlantika i povratak kroz Mediteran, više od 6.000 milja do polazne luke, a s obzirom na pandemiju koronavirusa i činjenicu da su granice zatvorene, neizvjesno je gdje i kada će HIR 3 na svom povratku moći pristati.

Zbog puknuća prednje pripone 1200 nautičkih milja južno od Zelenortskih otoka, posada je u kolovozu 2018. neplanirano preplovila Atlantik i potražila pomoć u Salvadoru.

Nakon popravka broda ekspedicija je nastavila putovanje po planiranoj ruti i uz planirane izmjene posade, te je 631 dan kasnije, nakon preplovljenih 25.420 milja ponovo stigla u Salvador, gdje je za skipera i HIR 3 zatvoren puni krug oko globusa. 

Saša Fegić kontinuirano je na brodu od polaska, dok se posada izmjenjivala po etapama. Uz skipera su najveći dio puta proveli Nebojša Petrović iz Zemuna - od Cape Towna u Južnoj Africi do Mar del Plate u Argentini, te Marina Đukanović iz Malog Lošinja - od polaska do Cape Towna i od Mar del Plate do povratka.

Za Sašu Fegića ovo je ostvarenje dugogodišnjeg sna, jer je prvi Hrvat koji je pod hrvatskom zastavom oplovio svijet upravo južnom rutom.

HIR 3 je legendarna hrvatska jedrilica kojom je 1981. Mladen Šutej preplovio Atlantik, te kasnije s Ozrenom Bakračem oplovio i rt Horn. Stradala u bombardiranju Dubrovnika 1991., spašena je od propasti i obnovljena, no u novom mileniju bila je zanemarena petnaestak godina.

 

Za HIR 3 ovo je drugi krug oko svijeta - prvi put oplovio je svijet krajem 80-tih, što je dokumentirao Mario Saletto u putopisnom serijalu Jedrima oko svijeta.

Prije šest godina Fegić pronalazi HIR 3 u derutnom stanju, pred potonućem. Odlučan da ga vrati u život i još jednom odvede na put oko svijeta, četiri godine ga obnavlja i priprema za ovo putovanje. 

Teško je reći je li ovo veći uspjeh za 42-godišnjeg jedriličara ili za 41-godišnju jedrilicu burne povijesti, no svakako je značajan događaj za povijest hrvatske nautike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.