Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hitna helikopterska služba u svim uvjetima - helikopteri na Krku i u Splitu

30.03.2016.

15:44

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar zdravlja Dario Nakić i ministar obrane Josip Buljević u srijedu su potpisali ugovor o uspostavi hitne helikopterske medicinske službe tijekom cijele godine u svim uvjetima, a ugovorom su osigurana dva helikoptera koji će biti stacionirani na Krku i u Splitu.

Helikopteri će moći pružiti hitnu pomoć osobama na udaljenim otocima u svim uvjetima i svako doba dana, istaknuo je ministar zdravlja Dario Nakić. Izvijestio je kako su u tijeku pregovori s MUP-om da se u srcu turističke sezone, ljeti, uspostavi još jedna baza - u Dubrovniku. Osvrnuo se osvrnuo na ranije probleme koje je Hitna helikopterska služba imala jer je prema prijašnjem ugovoru s jednom talijanskom tvrtkom takav hitni helikopterski prijevoz obavljan samo danju, a let je ovisio i o tjelesnoj težini pacijenta.

"Dugo vremena smo imali raspravu oko hitne helikopterske službe. Danas potpisujemo ugovor oko uspostave hitne helikopterske službe koja će biti cijelu godinu. Dakle, ne u vremenskim uvjetima, noću da se ne može letjeti, ne za one ljude koji su upitne tjelesne težine, nego da se osigura pravovremena dostupnost zdravstvene zaštite ljudima koji se nalaze na udaljenim područjima, na otocima", rekao je ministar. Projekt će godišnje stajati 10 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.