Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hitna pomoć uz autocestu: malo nesreća, puno problema zbog vrućine

17.08.2015.

13:55

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekipa hitne pomoći koja dežura uz autocestu u bazi Lučice kraj Delnica ove godine nije imala previše posla, ali kad zatreba, i do najdalje lokacije na "svojih" sedamdesetak kilometara stiže unutar 15 minuta.

Na hrvatskim cestama ovog ljeta dežura 14 timova hitne medicinske pomoći. Četiri tima županijskog Zavoda za hitnu medicinu u Rijeci 24 sata dežura uz autocestu Rijeka - Zagreb na dionici od Grobnika do Bosiljeva. Ovog ljeta, vjerojatno zbog dobrih vremenskih prilika, imali su manje intervencija nego lani, a smješteni su u bazi Lučice kraj Delnica.

Dodatni timovi županijskog Zavoda za hitnu medicinu u Rijeci protekla dva mjeseca hitnu pomoć pružaju na dijelu autoceste dugom oko 70 kilometara. Na njihovom području u tom razdoblju nije bilo posebno teških nesreća, nitko, srećom, nije smrtno stradao. Ekipe su intervenirale zbog tri nesreće, ali više posla bilo je zbog vrućina: mnogima je pozlilo ili su bili premoreni od puta, objašnjava doktorica Slađana Srdoč.

Tim hitne pomoći uz liječnika čine i medicinski tehničar Damjan Crnković te vozač Dorijan Valenčić. Njegova je uloga posebno važna u utrci s vremenom: do osobe koja treba pomoć mora se doći što prije, a i do najudaljenijih mjesta od baze u Lučicama ekipa stiže za petnaestak minuta. Timovi hitne medicinske pomoći uz autocestu će dežurati 24 sata svaki dan do kraja kolovoza te tijekom rujna samo vikendima. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.