Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNS: Energo ne može 'pokrivati' gubitke preko leđa građana

08.02.2015.

17:12

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka podružnica Hrvatske narodne stranke poručila je da u potpunosti podržava prosvjed Riječana zbog 35-postotnog povećanja cijena usluga toplinske energije u tom gradu.

''Činjenica da građani Rijeke plaćaju najvišu cijenu toplinske energije u Hrvatskoj govori sama za sebe, a zdrav razum govori da je nevjerojatno i neprihvatljivo da su troškovi grijanja prosječnog stana u primorskom gradu s umjerenom klimom poput Rijeke veći od onih u gradova s kontinentalnom klimom poput Zagreba, Varaždina, Slavonskog broda ili Vukovara'', ističe u priopćenju riječki HNS.

HNS ocjenjuje da je problem riječkog distributera i opskrbljivača plinom i toplinskom energijom Energa d.o.o. odraz izostanka preustroja poduzeća i njegova prilagođavanja tržišnom poslovanju. ''Odgovornost za to je na Upravi tvrtke koja je svjesno ili zbog neznanja i nerazumijevanja uvjeta i okolnosti u kojima posluje rješavala problematiku likvidnosti podizanjem cijena'', stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Riječki HNS ističe da ne podržava takav način poslovanja te da ne dopušta da se dio sugrađana, prinuđen plaćati račune Energa, nađe u bezizlaznoj situaciji. Oni nisu krivi za to što je Energo u posljednjih nekoliko godina izgubio nekoliko vrlo važnih klijenata te se gubici poslovanja ne smiju nadoknađivati na račun građana, poručio je HNS. Poskupljenje usluga i odnos prema korisnicima usluga Energa opravdano je rezultirao nezadovoljstvom građana Rijeke. Problem je rezultat višegodišnjeg ignoriranja učestalih prijava i podnesaka građana na poslovanje Energa, ocjenjuje HNS Rijeke.

Ta je stranka najavila da će preko svojih gradskih vijećnika inzistirati da Energo hitno iznese detaljne analize financijskih rezultata, imovine, djelatnika i njihovih funkcija te donese aktivne prijedloge za prevladavanje svoje krize, a kako bi se cijena grijanja vratila na razinu prije posljednjeg poskupljenja.

Nekoliko stotina Riječana u petak se okupilo ispred zgrade Energa prosvjedujući zbog visokih cijena centralnog grijanja te propisa koji obvezuju stanare koji se žele isključiti iz sustava grijanja da i dalje plaćaju tzv. paušalni dio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.