Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNS: Iz tankova Ine u Urinju nije iscurilo lož-ulje nego mazut

08.06.2016.

11:53

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Modernizacija ili privatizacija Ine na hrvatski način - ako je suditi po primjeru iz Kostrene, sumnje postaju sve opravdanije i toliko su jake da je HNS uvjeren da Primorsko-goranska županije mora istupiti iz Memoranduma o razumijevanju, čiji su supotpisnici Ina i Općina Kostrena.

U međuvremenu, nad Kostrenom se 25. svibnja nadvio i crni dim, o kojemu nije bilo ni riječi iz Ine niti iz nadležnih institucija. Zvone li zvona na uzbunu? Iz tankova Ine na Urinju 12. svibnja nije iscurilo lož-ulje: "Mi imamo uzorak uzet iz mora, atestiran kod ovlaštenog laboratorija, i tu se vidi da je riječ o mazutu iz Ine. Dakle očito je da se ne radi o onečišćenju iz brodica ili nekih drugih izvora", tvrdi Tatjana Smeraldo, Kostrenjanka u županijskoj organizaciji HNS-a.

Probajte se okupati na Svežnju ili Podurinju - krasni ćete izaći iz mora, a morske struje mazut su odnijele do sjevernih obala otoka Cresa. "To znači da kod novih oborina možemo očekivati nova zagađenja, da će se sve pojaviti možda i u Opatiji", kaže Smeraldo.

Ostaju i sumnje u stanje stijenki i podnica tankova. Inspekcije koje ulaze u Inu su poprilično aljkave, a zadovoljštinu valja tražiti u EU jer doma to očito ne ide. Ali, ide nešto drugo - izlazak iz Memoranduma o razumijevanju. "Tražit ćemo povlačenje iz Sporazuma te da PGŽ pokrene sve mehanizme zaštite kod nadležnih institucija da se spriječi ponavljanje sličnih slučajeva u budućnosti", kaže HNS-ovac Đanino Sučić.

Modernizacija - nula, zrak prve kvalitete - nula, selidba stanovništva - ništa, privatizacija na hrvatski način - e, to, možda... Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.