Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:08 / 03.09.2015.

Autor: Olivera Vinković

HNS: Nedovoljna podrška države Zračnoj luci Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnje ulaganje Primorsko-goranske županije u Zračnu luku Rijeka na Krku, od milijun kuna, dalo je odlične rezultate, no izostala je veća podrška države, upozorava riječki HNS.

Ostvaren je osam posto veći porast prometa u odnosu na rekordnu 2006. godinu, rekao je potpredsjednik riječkog HNS-a Andrej Poropat. Uz pozitivne promjene u izgledu i funkcionalnosti, riječki je aerodrom, uz Zračnu luku Pula, jedini u Hrvatskoj dobio potvrdu stopostotne pripremljenosti za promet unutar šengenske zone. 

No, na državnoj razini, subvencije od 100 milijuna kuna dodijeljene su za sedam tisuća letova, od čega na Zračnu luku Rijeka otpadaju tek 52 leta, odnosno 0,8 posto.

To je uistinu premalo, budući da Primorsko-goranska županija ostvaruje 18,5 posto turističkih dolazaka u zemlji, po čemu je na drugome mjestu, naglasili su danas u županijskom HNS-u u Rijeci.

Upravo traje novi natječaj za subvencioniranje letova za razdoblje od 2016. do 2019. godine, u čemu bi Zračna luka Rijeka trebala dobiti znatniji udio, upozorio je predsjednik riječke podružnice HNS-a i član Nadzornog odbora Zračne luke Rijeka Juraj Bukša.

Smatra kako je potrebno uvesti cjelogodišnje dnevne linije iz Rijeke za Split i Dubrovnik te sezonske za Osijek. Avionska linija za Split i Dubrovnik mogla bi biti zamjena za nedavno ukinutu brzobrodsku liniju od Rijeke do Dubrovnika. Riječ je o najmanje tisuću letova godišnje, što bi povećalo promet putnika za 80 tisuća, rekao je Bukša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.