Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNS želi osnivanje gradskog Centra za ranu intervenciju kod bolesti djece

09.03.2018.

14:15

Autor: Blanka Uzelac

Morana Jokić iz riječkog HNS-a i Elvira Krizmanić Marjanović (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Morana Jokić iz riječkog HNS-a i Elvira Krizmanić Marjanović (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Po uzoru na neke hrvatske gradove, riječki HNS je predložio osnivanje Centra za ranu intervenciju, koji bi bolesnoj djeci i njihovim roditeljima služio kao jedinstveno mjesto za praćenje bolesti i poteškoća u odrastanju djece.

U riječkome centru radili bi, primjerice, psiholozi, terapeuti, fizijatri i vrlo traženi logopedi, kako se roditelji više ne bi morali sami snalaziti i plaćati brojne privatne terapije. 

Za sad je Grad odobrio osnivanje radnog tima. Centar za ranu prevenciju postoji u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Karlovcu i Puli. "Čeka vas veliki posao, nije to jednostavno, nije ni nama u Istri bilo lako formirati ovaj Centar. U osnivanju je sudjelovalo deset gradova među kojima je najveći Grad Pula i dvije općine", rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović.

"Od sredstava, 57 posto izdvajaju gradovi i općine, 27 posto izdvaja Istarska županija, a ostatak plaćaju ministarstva – i to Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi te Ministarstvo znanosti i obrazovanja", dodala je Krizmanić. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.