Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prihvaćen proračun Grada Rijeke za 2023. i smanjen prirez!

08.12.2022.

10:46

Autor: Neva Funčić

Grad Rijeka

Grad Rijeka

Foto: PIXSELL / PIXSELL

Riječko gradsko vijeće većinom je glasova prihvatilo proračun za iduću godinu u iznosu od 176 milijuna eura te projekcije proračuna za 2024. i 2025. Prihvaćena je i odluka o smanjenju prireza kao i ona o rastu paušalnog poreza! 

Prije nego li je proračun izglasan, gradonačelnik Marko Filipović prihvatio je deset oporbenih amandmana, a gradsko je vijeće dodatno usvojilo još dva, o subvencioniranju ugradnje solarnih panela i sanaciji potpornog zida u Rustembergovoj ulici na Škurinjama. 


Iako su 24 amandmana odbijena, proračun je usvojen s 18 glasova za, 11 protiv i jednim suzdržanim, objavila je predsjednica gradskog vijeća Ana Trošelj:

Ana Trošelj - proračun je prihvaćen

Tko je kako glasovao o proračunu 2023.

Tko je kako glasovao o proračunu 2023.

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Recimo i to da je sjednica Gradskog vijeća počelo suzdržano, naime nije prihvaćen izbor Igora Vlajnića za člana kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca i to s 12 glasova za i 14 suzdržanih. Nitko nije bio protiv prijedloga Marina Račića da upravo Vlajnić u vijeću zamjeni Bojana Šobera koji je podnio ostavku, no većina je bila suzdržana pa prijedlog nije prihvaćen. 


Gradonačelnik Marko Filipović poručio je da dogovor kuću gradi i da su usvojeni amandmani pridonijeli kvaliteti proračuna:

Marko Filipović o uvažavanju amandmana na proračun

Nakon prihvaćanja proračuna,koji je težak 176 milijuna eura, riječko gradsko vijeće je prihvatilo izmjenu odluke o paušalnom porezu, koji će po krevetu s dosadašnjih 300 kuna rasti na 60 eura. 


Većinom glasova usvojena je i odluka o smanjenju prireza s 14 na 13 posto od početka iduće godine. 


Cilj je do 2025. postepeno smanjiti prirez na 10 posto i rasteretiti građane, rekao je gradonačelnik Marko Filipović:


Filipović o prirezu

Unatoč kritikama oporbe da drugi rebalans proračuna Grada Rijeke za 2022. godinu služi za spašavanje Energa, Autotroleja i Kanala Ri, jer će se iz proračuna s 30 milijuna kuna financirati povećanje uloga Grada Rijeke u temeljnom kapitalu trgovačkog društva Energo, s pet milijuna pomoći Autotroleju, te s milijun kuna povećati ulog u temeljnom kapitalu Kanala Ri, rebalans je s 18 glasova za i 13 protiv prošao. 


U nastavku sjednice, na dnevnom redu je i odluka o dokapitalizaciji Energa s 30 milijuna kuna.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.