Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hoće li Hrvatska na Krku imati dva LNG terminala?

02.05.2016.

14:24

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema tvrdnjama ministra gospodarstva Tomislava Panenića, Vlada za dvije godine počinje graditi plutajući terminal za prirodni ukapljeni plin koji bi trebao biti gotov za dvije godine. S druge strane, međunarodni konzorcij zuzima se za kopneni terminal.

Do kraja godine odlučit će se o poslovnom modelu gradnje LNG terminala koji bi trebao početi raditi u roku od dvije godine - 2018. Direktor LNG terminala Mladen Antunović kazao je za HRT-ov Studio 4 da je projekt u visokoj fazi zrelosti. Sve snage usmjerene su na plutajući terminal, pojašnjava Antunović. Proveden je poziv investitorima koji bi bili spremni uložiti u projekt.

Plutajući terminal manjeg je kapaciteta, dvije milijarde kubičnih metara plina, a nakon što se mreža dogradi, možemo ići s većim kapacitetom, rekao je Antunović. Dodao je da plutajući terminal ima male početne troškove. Kopneni terminal mnogo je veća investicija i veći angažman tvrtki koji će raditi na tome, ali sada je plan - najprije plutajući terminal, pa kopneni, tvrdi Anutnović.

Pojasnio je da se pod projektom podrazumijeva brod i priključni plinovod. Zatim se mogu nadograditi i novi projekti, nakon čega bi od toga koristi imali i Jadrolinija, ali i vozila koja bi mogla koristiti gorivo. Na pitanje novinara može li se energija upotrebljavati i za nešto drugo, Antunović je izjavio da je tu zanimljiva i rashladna energija, ali da je za takve projekte potrebna privatna inicijativa.

Plinski konzultant Jasminko Umićević potvrdio je da su za projekt LNG terminal provedeni određeni postupci. Kazao je da je cijena plina na tržištu u konstantnom padu, ali je ipak zaustavljena u posljednje vrijeme. Istaknuo je da je ukapljeni plin dvostruko skuplji nego onaj u cijevi. Smatra i da bi kapacitet plutajućeg terminala trebao biti malo veći.

Odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da netko kupi zemljište u Hrvatskoj, a da skoro nitko za to nije znao jer su domaći i strani investitori izvijestili da su kupili zemljište na kojemu se planira graditi LNG terminal, Umićević odgovara da mu je teško komentirati nešto što nije vidio.

Član međunarodnoga konzorcija koji bi na Krku gradio kopneni terminal je i tvrtka Končar. Predsjednik uprave Končara Darinko Bago gostovao je u Studiju 4 HRT-a. Poslušajte što su o izgradnji LNG teminala rekli Bago i Antunović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.