Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hoće li ministarstvo odobriti izobrazbu delničkih šumarskih tehničara?

30.11.2021.

14:56

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Lokalni čelnici Gorskog kotara ne odustaju od inicijative da se pri Srednjoj školi Delnice obnovi smjer za obrazovanje kadrova u šumarstvu, iako u prvom pokušaju takav zahtjev nije odobrilo resorno Ministarstvo. Rasprava o tome obilježila je najveći dio današnje koordinacijske sjednice.

Iako broj djece u Gorskom kotaru opada i tek sedamdesetak njih nakon završene osnovne upisuje devet programa goranskih srednjih škola, pročelnica za obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin o inicijativi Gorana kaže:

Kada govorimo  o programu izobrazbe šumarskih tehničar, mi smo spremni podržati tu i ostale inicijative, koje će potaknuti ostanak djece u Gorskom kotaru. Međutim, programe odobrava ministarstvo i prema postojećim pokazateljima, devet trenutačno dostupnih programa za sedamdesetak djece nekome može izgledati i više nego dovoljno. 

Opravdanost zahtjeva da se pri Srednjoj školi Delnice obrazuju budući šumarski tehničari, ravnateljica Slađana Srkoč je nastojala osnažiti dodatnim argumentima:

Prema anketama koje su provedene među učenicima svih osnovnih škola u Gorskom kotaru od 5. i 8. razreda, za šumarski bi smjer bilo zainteresirano između 16 i 20 učenika.

Argument koji govori o potrebi izobrazbe budućih šumarskih tehničara u Gorskom kotaru ponudila je voditeljica Podružnice "Hrvatskih šuma" u Delnicama Ivana Pečnik Kastner koja je kazala: 

Trenutačno je zaposleno oko 170 šumarskih tehničara, no procjenjujemo da nekakvim prirodnim odljevom, ponajprije zbog odlaska u mirovinu,  tijekom idućih deset godina mogli ostati bez njih osamdesetak. Zbog toga bismo se mogli suočiti s vrlo ozbiljnim problemima.  

Uvaži li resorno ministarstvo te probleme i odobri izbrazbu budućih šumarskih tehničara u Delnicama, taj bi program mogao zaživjeti 2023. godine. Poslušajte reportažni prilog današnje sjednice goranskih gradonačelnika i općinskih načelnika u Mrkoplju:

Sastanak goranskih čelnika, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.