Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hoće li nove mjere HNB-a pomoći poduzetnicima?

15.12.2013.

11:02

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HNB je bankama smanjila stope obavezne rezerve za 1,5 postotni bod, odnosno s 13,5 na 12 posto, radi poticanja gospodarstva. Hoće li doista banke sada „omekšati" uvjete kreditiranja poduzetnika?

Nije prvi put od izbijanja krize da središnja banka snižava tu stopu, ali ovaj put je tako oslobođen kapital namijenjen poticanju gospodarstva. Hrvatska narodna banka je ovim smanjivanjem stope obvezne rezerve bankama oslobodila oko 4 milijarde i 700 milijuna kuna uz uvjet da 3 milijarde i 900 milijuna kuna usmjere u oporavak hrvatskoga gospodarstva.  

Posljednje snižavanje stope s 15 na 13,5 posto nije imalo učinka, još su i pooštreni uvjeti odobravanja kredita poduzećima, a ekonomist Saša Živković kaže da je to pogrešno usmjerena mjera kojom će banke dobiti još novaca koji opet nigdje neće uložiti.

Dok se ne poboljša opći okvir za rast gospodarstva, samo snižavanje stope obvezne rezerve nije od pomoći, a islandski model gospodarskog oporavka, po kojemu je vlada odlučila građane opterećene kreditima osloboditi poreza na tri godine, kod nas realno ne možemo očekivati. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.