Hrvatski radio

Radio Rijeka

Važna odluka za energetsku sigurnost: Izgradit će se plinovod Zlobin - Bosiljevo i povećati kapacitet LNG terminala na Krku

18.08.2022.

11:54

Autor: Hina

Terminal LNG en Krk

Terminal LNG en Krk

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Vlada je danas na sjednici s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.  

Ovo je trenutno najvažniji nacionalni, ali vjerojatno i regionalni energetski projekt koji bi trebao znatno doprinijeti smanjenju ovisnosti zemalja jugoistočne i središnje Europe o ruskom plinu.

Radi se o strateškoj odluci jer udvostručujemo kapacitete LNG terminala na otoku Krku, a ide se i u izgradnju novog plinovoda, sve kako bi se pojačala sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, ali i kako bi se pozicionirali kao lider u novoj raspodjeli karata kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 milijuna eura, od čega se 25 milijuna misli uložiti u samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže.


Za financiranje ulaganja maksimalno će se koristiti europski novac, uz naravno podršku sredstava iz državnog proračuna, naveo je Filipović.

Ovo je strateška i važna odluka za energetsku sigurnost i opskrbu Hrvatske plinom.

predsjednik Vlade Andrej Plenković

Plenković je ocijenio da Hrvatska na ovaj način postaje regionalni energetski hub kada je riječ o kvalitetnom korištenju terminala za ukapljeni prirodni plin.


Kao zanimljiv podatak je izdvojio Njemačku koja još nema nijedan LNG terminal, a dva takva terminala, koji bi trebali biti izgrađeni do 2024. godine, zajedno će imati kapacitet od 13 milijardi kubičnih metara plina godišnje.


Što znači da jedan naš terminal iznosi praktički polovinu kapaciteta jedne Njemačke, napomenuo je predsjednik vlade.


Više informacija u reportažnom prilogu:

današnje odluke vlade

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.