Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hoće li Plomin C koristiti plin, obnovljive izvore ili ipak ugljen?

27.05.2016.

14:01

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što će biti s budućom termoelektranom Plomin C? Hoće li njezino gorivo ipak biti plin ili neki obnovljivi izvor energije, umjesto ugljena protiv kojeg se bore istarske i druge ekološke udruge i inicijative?

Kada se ovaj tjedan pojavila vijest da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prihvatilo zahtjev Istarske županije da energent za buduću termoelektranu Plomin C bude plin ili obnovljivi izvor energije, kako je predviđeno prostornim planom Istarske županije, neki mediji objavili su da se odustalo od ugljena u Plominu C.

Ali nije još sve gotovo. Daleko je od gotovog. Tako tvrdi Dušica Radojčić iz Zelene Istre, koja se već godinama ekološkim i ekonomskim argumentima bori protiv ugljena u budućoj plominskoj elektrani. Peticiju protiv ugljena kao goriva u Plominu C građani mogu potpisati na internetskim stranicama Zelene Istre.

Zašto tu peticiju i dalje treba potpisivati, koji su financijski interesi uključeni u ovu priču i zašto bi svima koji te interese nemaju ugljen donio samo štetu, Dušica Radojčić govori u razgovoru sa Sašom Vuksanom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.