Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hoće li se Gorani složiti oko zajedničke strategije razvoja turizma?

11.01.2020.

11:26

Autor: Nenad Lučić

U razmišljanjima o zajedničkoj turističkoj zajednici Gorskoga kotara postoje velike razlike (Foto ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell)

U razmišljanjima o zajedničkoj turističkoj zajednici Gorskoga kotara postoje velike razlike (Foto ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Nakon što su gradovi i općine Gorskoga kotara započeli izradu zajedničke strategije razvoja turizma, činilo se da će zakonske izmjene, koje su stupile na snagu početkom ove godine, rezultirati i početkom ustrojavanja zajedničke goranske turističke zajednice.

Međutim, dopis koji je načelnik Općine Mrkopalj nedavno uputio ostalim gradskim i općinskim čelnicima ukazuje da oko tih pitanja zasad postoje velike razlike. 

Ustroji li se Turistička zajednica Gorskog kotara sa zajedničkim uredom, postojeći bi uredi gradova i općina većinom djelovali kao turističko- informativni centri, što bi, kako strahuje načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, moglo rezultirati manjim plaćama ili otpuštanjem ljudi.

"Zadovoljan sam radom Turističke zajednice Općine Mrkopalj, koja je tijekom 2019. godine organizirala više od 40 događaja. Sklon sam da takvu izvrsnost treba nagrađivati te ljude koji su za nju zaslužni stimulirati, a ne im davati otkaz. To je meni u cijeloj priči najspornije", kaže Brozović.  

Brozović je nezadovoljan i odnosom državnih tijela prema dosad kandidiranim turističkim projektima Općine Mrkopalj, pri čemu, kaže, odbijene kandidature nisu bile popraćene objašnjenjima.

Saznali smo kako dopis iz Mrkoplja i moguće nepotpisivanje strategije razvoja turizma tumači gradonačelnik Delnica Ivica Knežević:

"Bojim se da će opet doći do izražaja ona goranska sujeta koja je dosad prouzročila mnogo štete planovima Gorskog kotara. S obzirom da turistička strategija mora dobiti suglasnost svih lokalnih samouprava, ne potpiše li jedna taj dokument, nećemo dobiti ništa. Ujedno, ostane li nepromijenjen organizacijski ustroj turističkih zajednica, izostat će potpora iz vanjskih izvora financiranja, a time i razvoj turizma Gorskog kotara", upozorava Knežević.  

I zato je gradonačelnik Delnica za idući tjedan sazvao zajedničku sjednicu općinskih i gradskih čelnika Gorskoga kotara. Javlja Nenad Lučić:

Goranski turizam, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.