Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hoće li se revitalizirati najstariji goranski hotel?

02.10.2022.

10:09

Autor: Nenad Lučić

Najstariji goranski hotel

Najstariji goranski hotel

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

"Zeleni vir" u Skradu, izgrađen 1919, godine, najstariji je turistički hotel na području Gorskog kotara. Nakon zatvaranja, poduzetničke najave njegove revitalizacije tijekom protekla su dva desetljeća ostale tek pusta obećanja, pa je, uz potporu Primorsko-goranske županije, objekt prije šest godina vlasnički preuzela Općina Skrad. Međutim, njezini pokušaji da, uz pomoć europskih fondova, hotel prenamjeni u objekt društvene namjene nisu dali rezultata, a kakav bi mogao biti nastavak priče saznao je Nenad Lučić.

Gorski kotar se posljednjih godina iznova nameće kao prepoznatljiva turistička destinacija, pa su Općinsko vijeće i načelnik Općine Skrad Damir Grgurić za stari hotel, nedavno usvojili novu odluku.

Nakon nekoliko upita interesenata, koji se bave ugostiteljstvom, smještajnom ponudom i turizmom, donijeli smo odluku o prodaji starog hotela, želeći vidjeti, kolika je doista zainteresiranost tržišta za takav objekt.

načelnik Općine Skrad Damir Grgurić

A onima koji uđu u nadmetanje za najstariji goranski hotel, natječajni bi uvjeti trebali izgledati otprilike tako da bi početna cijena za nekoliko stotina tisuća kuna trebala biti veća od milijun kuna. Grgurić smatra da je primjereno budućem vlasniku i ulagaču uvjetovati da objekt za najviše tri godine stavi u funkciju. U protivnom bi se primijenila klauzula, prema kojoj bi on izgubio pravo vlasništva. Naime, već su nekoliko puta u sličnim slučajevima bili izigrani, tvrdi Grgurić.


Godine nekorištenja hotela su ostavile traga, no načelnik Općine Skrad Damir Grgurić smatra da je od starog sjaja ponešto ipak sačuvano.Građevina ima stabilnosti iznutra je suha, unatoč činjenici da se radi o objektu starom 103 godine. Smatram da bi se mnogi današnji graditelji mogli ugledati na način gradnje starog hotela, za kojeg smatramo, da bi, kao nekad, iznova mogao biti zamašnjak turističkog razvoja u Skradu.

načelnik Općine Skrad Damir Grgurić

Naime, vraćanje starog hotela u funkciju, nadogradilo bi smještajno - turističku priču Općine Skrad, koja se trenutačno bazira isključivo na ponudi manih kapaciteta privatnih iznajmljivača.


Iz Gorskog kotara javlja se Nenad Lučić:

Najstariji goranski hotel

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.