Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hoće li skromni goranski proračuni moći osigurati realizaciju projekta?

27.09.2020.

11:57

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Zahvaljujući darovnici švicarske Vlade i spremnosti da se njome sufinancira 85 posto planiranih projekata, vrijednost ugovorenih radova na obnovi sustava vodoopskrbe i odvodnje u četiri lokalne jedinice Gorskog kotara dosad je dosegnula 184 od ukupno predviđenih 230 milijuna kuna.

10 posto spomenutih iznosa trebalo bi osigurati iz prihodovno skromnih goranskih proračuna, a oni su dodatno osiromašeni korona krizom. 

Čelnici Grada Delnica te Općina Brod Moravice, Skrad i Fužine misle da bi im pri namirenju obveza za realizaciju projekata, sufinanciranih švicarskom darovnicom, država trebala dati neposrednu novčanu pomoć. Naime, zbog posljedica korona krize Gorani će taj problem teško riješiti kreditnim zaduženjem. Željenih odgovora s državne razine zasad nema, kaže načelnik Općine Fužine David Bregovac.

Direktor Trgovačkog društva Komunalac iz Delnica Boro Tomić upozorava kako su dosad dio svojih obaveza Gorani uspijevali namiriti kroz povećanu cijenu naknade za razvoj te kako bez državne pomoći, to uskoro neće biti moguće. 

Gorani su više proračunskog novca, a time i mogućnosti za sufinanciranje velikih projekata, očekivali od provedbe programa mjera za brdsko - planinska područja, no njegovo se usvajanje još uvijek čeka.

Iz Gorskog kotara javlja nam se Nenad Lučić:

Gorani i švicarska darovnica, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.