Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:05 / 09.05.2016.

Autor: Nenad Lučić

HOO-u je Gorski kotar idealan za bazične pripreme sportaša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mogu li sportsko-turistički sadržaji Gorskoga kotara postati važni čimbenici na kojima će Hrvatska razvijati svoj olimpijski centar? O tome su, uz čelnike goranskih gradova i općina, u Delnicama raspravljali župan Zlatko Komadina i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Nakon obilaska dijela objekata, na kojima bi se, uz dodatna ulaganja, trebao razvijati budući olimpijski centar te današnjeg sastanka predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša kaže da su u pitanju veliki potencijali. "Mi smo izrazili i spremnost da naš ured za europske projekte, zajedno s odgovarajućim službama Primorsko-goranske županije, radi na tome da se Gorski kotar profilira kao jedna regija sporta, zdravlja i rekreacije", rekao je Mateša.

HOO-u je Gorski kotar idealan za bazične pripreme sportaša, a svaki od gradova i općina toga područja ima nešto zanimljivo. Primorsko-goranska županija je preko tvrtke Goranski sportski centar i na druge načine dosad poticala razvoj sportsko-turističke infrastrukture Gorskog kotara, pa je za njezinu budućnost itekako zainteresiran župan Zlatko Komadina.

"Imamo sjajnu infrastrukturu već sada. S 20-25 milijuna kuna, ona bi se mogla dovesti na još višu razinu. Nažalost, upravo toliko nam je zakonskim izmjenama oduzeto iz našeg proračuna, a i Goranima je oduzeto četrdesetak milijuna. Morat ćemo se jasno dogovoriti s Ministarstvom regionalnog razvoja da ovaj kraj treba Zakon o Gorskom kotaru", kaže Komadina.

Dodaje da Gorskom kotaru treba poseban zakon ne samo zbog brdsko-planinske priče nego i radi sporta te rekreacije. U razdoblju proračunske krize i stagnacije, Gorski kotar traži nove razvojne šanse, a na temelju bogate tradicije, Gorani od sportskog turizma u budućnosti očekuju mnogo više. Poslušajte prilog:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.