Hrvatski radio

Radio Rijeka

Horvat: Davanjem jamstava 3. maju želimo škveru omogućiti završetak brodova

22.08.2019.

10:22

Autor: Hina

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ministar Darko Horvat uoči sjednice Vlade izjavio je da se davanjem uvjetnog državnog jamstva od 150 milijuna kuna Brodogradilištu 3. maj želi omogućiti da se u iduće dvije godine sve što je u škveru završi i isporuči, a potvrdio je i da postoje zainteresirani ulagači u tu kompaniju.

Odgovarajući na upit novinara Darko Horvat je kazao da operativna priča sada prelazi u ruke Uprave brodogradilišta, bez koje se nikakvi konkretni pozitivni pomaci se neće dogoditi. Upitan hoće li radnici 3. maja biti zadovoljni, Horvat je izjavio kako je siguran da hoće.

Horvat je radnicima 3. maja i bivšim radnicima Uljanika, koji su na burzi, poručio da potpuno ista pravila, smjernice i namjere postoje i prema brodogradilištima u Puli i Rijeci. "Imali smo nekoliko prilika, neke dobre stvari do sada i napraviti za pulski škver, mislim da su se neke stvari propustile. Ovo što radimo za Rijeku je jedna dobra korelacija između Vlade, lokalne samouprave, Uprave brodogradilišta, radnika i sindikata. Kada postoji želja, namjera, iskrenost za istim stolom, onda se dođe i do rezultata", izjavio je Horvat novinarima.

Na pitanje novinara što ako se ne ispune uvjeti za dobivanje državnog jamstva, Horvat je kazao da onda od svega neće biti ništa. Upitan pak hoće li 150 milijuna kuna biti dovoljno da se 3. maj pokrene, Horvat je kazao "za prva dva koraka, da".

"Želja i namjera je da u sljedeće dvije godine sve ono što u škveru je da se i završi i isporuči", rekao je Horvat. Potvrdio je da postoje zainteresirani investitori za 3. maj, "i neki novi i neki stari već poznati", kazavši kako će više reći o tome kad se konkretiziraju stvari.

Ministar financija Zdravko Marić uoči sjednice Vlade kazao je da će Vladina odluka o izdavanju jamstva za 3. maj biti uvjetna te da će to jamstvo u ovom trenutku biti do iznosa od 150 milijuna kuna.

"Odluka koju ćete danas čuti na Vladi je uvjetna, a prvi je uvjet na samoj Upravi društva da sa svim vjerovnicima postigne sporazum o odgodi potraživanja. U samoj odluci je to oko dvije godine, do 1. rujna 2021. To bi bila neka vrsta preduvjeta da se stvore daljnje pretpostavke za formalno izdavanje jamstva, koje bi bilo za kreditno zaduženje kod HBOR-a ili kod jedne ili više poslovnih banaka, to ćemo još vidjeti", izjavio je Marić odgovarajući na upit novinara.

Dodao je i da bi resorno ministarstvo i Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod, ključni u smislu nadzora i analitike, trebali nastaviti pratiti tijek sredstava financijskih sredstava i pratiti odluka kojom se, kako je istaknuo, umanjuju postojeći gubici državnog proračuna.

Na pitanje koliko je to jamstvo, kazao je da je u ovom trenutku do iznosa od 150 milijuna kuna, čime bi se stvorile pretpostavke za deblokadu računa i pokretanje proizvodnje. Kazao je i da će se vidjeti hoće li taj iznos biti dovoljan za proizvodnju i rješavanje isplate zaostalih plaća, a ovisit će i o tome kako će uprava voditi razgovore s naručiteljima brodova.

Na pitanje je li to uvjetno jamstvo novi pristup u izdavanju državnih jamstava, Marić je kazao da je u ovom slučaju nije pretjerana novost, ali da je za izdavanje tog jamstva, s obzirom da je društvo blokirano od velikog broja vjerovnika, potrebno napraviti određene pretpostavke i ispuniti preduvjete.

Vlada bi danas trebala donijeti odluku o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje Brodogradilištu 3. maj kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i drugih banaka, radi stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Hrvatsku.
Plan za spas Brodogradilišta 3. maj predviđa da vjerovnici prihvate isplatu 15 posto njihovih potraživanja odmah, uz obvezu da za ostatak neće blokirati račun 3. maja tijekom sljedeće dvije godine. Isplata bi trebala biti osigurana novcem iz proračuna, kao i novac za pokretanje proizvodnje.

Direktor 3. maja Edi Kučan sredinom kolovoza rekao je da bi vjerovnici do kraja mjeseca potpisali izjave o stavljanju u mirovanje većeg dijela svojih potraživanja sljedeće dvije godine. Mirovanje 85 posto potraživanja omogućilo bi pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih brodova u riječkom brodogradilištu.

Uoči današnje sjednice, Nadzorni odbor 3. maja odobrio je Upravi brodogradilišta kreditno zaduženje za isplatu plaća, dijela potraživanja vjerovnika i pripremu nastavka proizvodnje. Poslušajte što je uoči sjednice rekao predsjednik Nadzornog odbora Juraj Šoljić:

Šoljić uoči sjednice Vlade, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.