Hrvatski radio

Radio Rijeka

Horvat: Kinezi odustali od 3. maja i Uljanika zbog tehnološke zaostalosti

24.06.2019.

14:26

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na upite o mogućem interesu najvećega kineskog brodograditelja za 3. maj i Uljanik, ministar gospodarstva Darko Horvat kaže kako je hrvatski veleposlanik u Kini obavio sastanak tehničke prirode s upravom kineske kompanije, čiji su predstavnici do sada bili u posjetu tri puta.

"Veleposlanik je obavio taj razgovor, identificirao njihove želje i namjere, i možda malo preduhitrio njihov komad papira, koji očekujemo u sljedećih nekoliko dana, i unutar kojeg će vrlo jasno biti izrečeno da su u ovom trenutku i Pula i Rijeka tehnološki toliko zaostali da kineski partneri ne žele investirati u njihovu rehabilitaciju. Također će potvrditi da su zainteresirani za sedam od 14 laboratorija unutar Brodarskog instituta i da već u ovom trenutku imaju određene namjere u sljedeće projekte ući sa stručnjacima tog instituta", rekao je Horvat.

Predstavnici kineskog CSIC-a (China Shipbuilding Industry Corporation) su počekom i krajem svibnja bili u Hrvatskoj. Izaslanstvo, u kojem su bili i čelnici kompanije, počekom svibnja posjetilo je Uljanik, 3. maj i Brodarski institut, a tehničko je izaslanstvo krajem svibnja bilo u posjetu riječkom brodogradilištu i Brodarskom institutu. 

Horvat je na upit što očekuje 3. maj i može li se na ovotjednoj sjednici Vlade očekivati neka odluka vezana uz riječko brodogradilište, tek kratko odgovorio da će se, kada se među resorima iskomunicira što i kako dalje, to predstaviti javnosti. 

Naime, sljedećeg tjedna, 4. srpnja, održat će se novo ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maj. To je ročište do sada nekoliko puta odgađano, zadnji put početkom lipnja, jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u 3. maju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.