Hrvatski radio

Radio Rijeka

Horvat: Moguća gradnja brodova za Jadroliniju u Rijeci i Puli, ali...

03.04.2019.

15:00

Autor: Hina

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: - / -

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu, nakon sastanka u Vladi s Upravnim odborom Fortenova grupe, kako je moguća gradnja brodova za Jadroliniju u Puli i Rijeci, ali da pritom treba paziti na niz detalja te da je potreban i javni natječaj.

Na novinarsko pitanje tko će te brodove platiti, Darko Horvat je kazao je da će ih platiti "oni koji ih trebaju", a upitan misli li da je to moguće, odgovorio je: "Ja mislim da je to moguće." Vezano uz rokove izgradnje naglasio je da će se "to vidjeti sa kolegama iz Jadrolinije" koji će, naveo je, "obnovu flote tako i tako trebati".

Na primjedbu novinara kako bi za takvo što trebalo raspisati javni natječaj, odgovorio je da će "onda biti javni natječaj", a na onu kako ministar financija Zdravko Marić upozorava da je "vrag u detaljima" i da ih u ovom slučaju ima mnogo, odgovorio je kako je ministar financija potpuno u pravu.

Govoreći o opcijama koje stoje pred Uljanikom, ministar Horvat je početkom tjedna izjavio da Jadrolinija ima potrebu za rekonstrukcijom svoje flote, odnosno da joj je potrebno 17-18 novih brodova. Istaknuo je da bi jedna od opcija mogla biti da Jadrolinija gradi brodove u domaćem brodogradilištu, no pritom bi se trebala izuzeti iz procesa javne nabave, a njihovu gradnju ugovoriti izravnom pogodbom.

"Jadrolinija, siguran sam, imat će potrebu rekonstruirati ili graditi svoju flotu. Činjenica da će se otvarati javni natječaj, dovodi nas u situaciju da se ti brodovi moraju ugovarati po uvjetima natječaja. Znači da bi se Jadrolinija morala izuzeti iz procesa javne nabave, ali takvu suglasnost moramo dobiti od Europske komisije", izjavio je Horvat početkom tjedna za televiziju N1.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.