Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:50 / 26.10.2018.

Autor: Hina

Horvat: Stiglo pismo namjere Fincantierija, pri kraju analiza novog plana

Ministar Horvat uoči današnje sjednice Vlade RH na Hvaru (Foto: Ivo Čagalj / Pixsell)

Ministar Horvat uoči današnje sjednice Vlade RH na Hvaru (Foto: Ivo Čagalj / Pixsell)

Foto: - / -

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je na Hvaru kako je plan restrukturiranja za Uljanik grupu u pojedinim dijelovima nejasan. Istaknuo je i da se u protekla dva tjedna dnevno vode razgovori s potencijalnim partnerima za Uljanik.

"Prvo pismo namjere od Fincantierija je stiglo i na njemu se radi jer nismo zadovoljni onakvim planom kakvim Fincantieri želi ući isključivo u 3. maj. Ali, bude li korekcije, i budu li iz Fincantierija pristali na upute, odnosno naše zahtjeve, nismo daleko od dogovora", poručio je Horvat.

Trošak restrukturiranja na 5,27 milijardi kunaKako danas piše Poslovni dnevnik, po novom programu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, koji je napravila njegova uprava i dostavila ministarstvima financija i gospodarstva, trošak restrukturiranja povećao bi se na 5,27 milijardi kuna, s iznosa od 4,38 milijardi kuna sadržanog u prethodnom planu. Pritom bi 2,63 milijarde osigurao sam Uljanik, a ostatak država. Uprava to povećanje troška restrukturiranja u novom planu objašnjava dodatnim promjenama, navodno nužnim za provođenje kompenzacijskih mjera i uklanjanja brodogradnje s Arsenala. Radi se o preseljenju proizvodnih kapaciteta s otoka Arsenala, a što bi se prikazalo kao vlastiti doprinos Uljanika restrukturiranju u vrijednosti od 113 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik. Uljanik bi se, prema novom planu restrukturiranja, pobrinuo i za preuzimanje i prijeboj dugovanja po osnovi pozajmica ostvarenih unutar Uljanikove grupacije. 

Horvat je izjavio da je pri kraju analiza novog plana restrukturiranja Uljanika te da će upravi te pulske grupe biti poslana pitanja kako bi se izbjeglo da Europska komisija ponovno ima određene nepoznanice.

Kako je rekao Horvat uoči početka sjednice Vlade u Hvaru, plan restrukturiranja Uljanika u izmijenjenoj formi i odgovori na pitanja koja je postavila Europska komisija stigli su u Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija 22. listopada.

"Mi smo započeli s analizom. Pri kraju smo, imamo opet neke upite koje ćemo slati prema upravi da bismo izbjegli neformalnu komunikaciju, pa da nam se opet pojavi situacija da Komisija ima određene nepoznanice", rekao je Horvat odgovarajući na upit novinara.

Prvi plan restrukturiranja još je u srpnju poslan na odobrenje u EK, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva tada je zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije.

"Iznos se promijenio nije!"

"Dvije ključne stvari koje u ovom trenutku ni nama ni Komisiji nisu kristalno jasne su: koje je to društvo u poteškoćama, i je li to Uljanik d.d. ili je to Brodogradilište Uljanik? I druga stvar - doprinos države od 50 posto ostaje u novom programu 50 posto, s time da se apsolutni iznos doprinosa države nije promijenio, već je samo dignut doprinos strateškog partnera, ali bez jasno navedenih izvora", izjavio je Horvat. Na upit koji bi iznos strateški partner trebao dati, nije naveo o kojoj se brojci radi.

"Dakle, govorimo o istoj brojci kao i kod prvog programa restrukturiranja. Dakle, iznos se promijenio nije. Dignut je samo doprinos strateškog partnera i samog društva koje je u poteškoćama, s time da mi u ovom trenutku ne vidimo jasni izvor sredstava iz kojih bi i strateški partner i samo društvo namirilo i pratilo financiranje samoga restrukturiranja«, napomenuo je.

Odgovarajući na upit, rekao je da će plan restrukturiranja ponovno biti poslan u Bruxelles onog trenutka kada se pojasni sve ono oko čega bi Ministarstvo, kao i Komisija, mogli postaviti pitanja, a na taj način bi se izbjegao gubitak od gotovo mjesec dana u komunikaciji s Komisijom.

Poslušajte što je rekao ministar gospodarstva Darko Horvat:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.