Hrvatski radio

Radio Rijeka

Horvat: U Puli i Rijeci otvorena mogućnost nastavka proizvodne djelatnosti

01.05.2019.

15:59

Autor: Hina

Ministar Horvat ispratio je kinesku delegaciju (Foto Jurica Galioć / Pixsell)

Ministar Horvat ispratio je kinesku delegaciju (Foto Jurica Galioć / Pixsell)

Foto: - / -

Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je u stanci sastanka s kineskim izaslanstvom koje je obišlo brodogradilišta Uljanik i 3. maj, izjavio da je u razgovorima naznačena mogućnost nastavka proizvodne djelatnosti u Puli i Rijeci, koja ne mora biti u cijelosti povezana s brodogradnjom.

Darko Horvat, koji se sastao s izaslanstvom China Shipyard Industry Corporationa (CSIC) u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman, rekao je kako za hrvatsku stranu "nije strana priča o diverzifikaciji proizvodnje" na obje lokacije, s obzirom da CSIC radi u brodogradnji, ali iz te djelatnosti ima tek oko 20 posto ukupnoga prihoda te da je zapravo riječ o vrlo diverzificiranoj industrijskoj kompaniji.

"Ponuđena je i jedna i druga lokacija, ne samo isključivo u kontinuitetu brodogradnje, već u investiranju i zajedničkom naporu da se na tim lokacijama možda proizvodi nešto drugo", rekao je Horvat. 

"Ako u ovom trenutku oni (Kinezi) ne vide prosperitet odnosno mogućnost kontinuiteta brodogradnje u Puli i Rijeci, mi želimo na tim lokalitetima zadržati proizvodnu djelatnost", istaknuo je. Dodao je kako je diverzifikacija proizvodnog segmenta koji je u portfelju CSIC-a dobrodošla i u Pulu i u Rijeku. 

Ocijenio je da namjere kineske strane shvaća ozbiljnima i da je optimist. Od kineske strane, kako je rekao, ne očekuje se financiranje brodova koji nisu završeni, a startna pozicija su novi projekti, s drugačijom filozofijom i izvorima financiranja te, kako je naglasio, neće više biti državnih jamstava.

Horvat je otklonio da će Kinezi konačnu odluku u investiranju u hrvatska brodogradilišta donijeti danas te se nada da će se za nekoliko tjedana javiti i reći što nude.

Upitan što će biti ako se račun Uljanika ne odblokira, rekao je kako je sud rekao da tada slijedi stečaj te da je taj signal Vladi vrlo jasan, kao i njena poruka da nema više dosadašnjeg modela financiranja brodogradnje.

Istaknuo je da perspektiva koju nude kineski partneri postoji, a vidjet će se hoće li biti prihvatljiva. Vlada, kako je rekao, pred Kineze ne postavlja rok za njihov odgovor te je istaknuo da im je vrlo transparentno prikazano stanje u brodogradilištima.

Video zapis Horvatova razgovora s novinarima u zagrebačkoj zračnoj luci pogledajte na stranici HRT vijesti ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.