Hrvatski radio

Radio Rijeka

Horvat: Vlada nema konačnu odluku hoće li Uljanik u stečaj

12.02.2019.

16:42

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak kako Vlada u ovom trenutku nema konačnu odluku hoće li Uljanik ići u stečaj ili će se spašavati, a vrlo neprovjerenim ocijenio je brojke koje se u medijima spominju kao trošak države u restrukturiranju Uljanika.

"U ovom trenutku Vlada nema konačnu odluku da li će se dogoditi stečaj ili će se Uljanik spašavati. Ali brojke koje u ovom trenutku izlaze u medijima za mene su matematički vrlo neprovjerene brojke. Raspolagati danas s programom restrukturiranja koji nije gotov, a koji iznosi negdje na razini 1,2 milijarde eura, mislim da je vrlo neozbiljno", rekao je ministar Darko Horvat odgovarajući uoči sastanka koalicijskih partnera na novinarsko pitanje podržavaju li koalicijski partneri spašavanje Uljanika.

Na pitanje koji je realan iznos i prihvatljiv trošak za državu u restrukturiranju Uljanika, Horvat je rekao kako uopće neće objašnjavati brojku koja se spominje u medijima od 10 milijardi kuna te kako bi rado da i njemu netko pojasni tu brojku.

Ministar gospodarstva je podsjetio da je država do sada za izdana državna jamstva platila 2,86 milijardi kuna, a još oko 1,7 milijardi "nam nekako visi nad glavom, ako ne završimo četiri broda koja su u ovom trenutku u visokoj fazi opremljenosti".

Po njegovim riječima, za jedan od jedan od tih brodova, i to jaružalo (novogradnja broj 500) potrebno je u ovom trenutku 22 milijuna eura. Ako investiramo u završetak tog broda, skinuli bi državno jamstvo od 126 milijuna eura. Ostala tri broda u ovom trenutku su što se jamstava tiče nešto lakši, ali to je otprilike dodatnih 700 milijuna kuna, rekao je Horvat.

Na upit kako napreduju razgovori s vjerovnicima oko deblokade računa 3. maja kojemu, ako se račun ne odblokira, prijeti stečaj, Horvat je rekao kako je Uprava trenutno u Ministarstvu na sastanku s pomoćnikom ministara Zvonimirom Novakom, a na tom sastanku tehničke prirode jedna od tema je i deblokada računa. "Da bismo deblokirali račun u Rijeci potrebno nam je otprilike 107 milijuna kuna, a za deblokadu računa u Puli dodatnih 86 milijuna kuna", rekao je Horvat.

Najavio je kako će u ponedjeljak i utorak zajednički tim ministarstava gospodarstva i financija, Uprave Uljanika i izabranoga strateškog partnera ići u Bruxelles i s kolegama iz Europske komisije pokušati dogovoriti "jedno međufinanciranje za koje očekujem da se uključi strateški partner".

"Dakle jedan legitimitet deblokade računa investicijom strateškog partnera, a država, u trenutku kada restrukturiranje krene, da bi se završila ova četiri broda, spremna je participirati s 50 posto potrebnog novca", rekao je ministar gospodarstva. Horvat je rekao i kako u ovom trenutku nema model za isplatu plaća. Ako nam Komisija da zeleno svjetlo, u tom međufinanciranju moguće je da plaću isplati strateški partner, kazao je. Na pitanje tko u međufinanciranju daje novac, Horvat je rekao da je u ovom trenutku jedini tko može je strateški partner.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.