Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hotel "Mance" u Brodu na Kupi posjetili Michelinovi inspektori

24.05.2018.

10:59

Autor: Nenad Lučić

Hotel "Mance", prvi obiteljski hotel u Gorskom kotaru, u nominaciji za Michelinovu zvjezdicu dobio vrijednu zahvalnicu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Hotel "Mance", prvi obiteljski hotel u Gorskom kotaru, u nominaciji za Michelinovu zvjezdicu dobio vrijednu zahvalnicu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U turistički poznatim odredištima Hrvatske sve je više restorana koji su gastronomsku kvalitetu potvrdili Michelinovim zvjezdicama, no u Gorskom kotaru, gdje se turizam tek razvija, zadovoljni su i kad kandidatura ne završi dobitkom takve oznake, što potvrđuje primjer hotela "Mance" u Brodu na Kupi.

Poznato je da Michelinovi inspektori restorane posjećuju anonimno i bez prethodne najave vlasnicima, pa je i goranski hotelijer Božidar Mance ostao iznenađen kad je dobio - zahvalnicu za sudjelovanje! Danas tek pretpostavlja tko bi mogao biti "krivac" za njegovu nominaciju, a ne isključuje ni mogućnost kako je poticaj Michelinovim inspektorima da dođu u njegov restoran stigao s inozemne adrese. 

Tri hrvatska restorana trenutno su ponosni vlasnici Michelinove zvjezdice: rovinjski "Monte", koji je prvi u Hrvatskoj dobio to prestižno gastronomsko priznanje, šibenski "Pelegrini" i dubrovački restoran "360". (TPČ)

Manceu je, kako sam kaže, poticaj da u svom objektu stavi naglasak na kvalitetu gastronomije bio mali broj smještajnih kapaciteta. U hotelu se preferira i autohtona kuhinja, a pritom, ističe iskusni ugostitelj, nije presudna jednostavnost kao jedno od obilježja goranske gastronomije, već sposobnost da se ona prezentira na kvalitetan način. 

Na kraju krajeva, ni Michelinovi inspektori ne ocjenjuju samo ono što je na tanjuru, već i ukupan dojam. Priča oko nominacije za Michelinovu zvjezdicu neizbježno nameće pitanje: je li goranska gastronomija prepoznata? Božidar Mance ne dvoji oko potvrdnog odgovora, a i mjerodavan je govoriti o tome jer se, nakon ratnih devedesetih godina, prvi odvažio u turistički usnulome Gorskom kotaru otvoriti obiteljski hotel. 

Kasnije su otvoreni i drugi takvi objekti, a raznovrsnost je, smatra Mance, pridonijela da goranska kuhinja postane sve prepoznatljivija kod individualnih gostiju. Nažalost, pridodaje, taj dio ponude kod agencija koje osiguravaju grupne aranžmane još uvijek nije dovoljno prepoznat. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.