Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hotelijeri i ugostitelji protiv dizanja PDV-a

06.11.2016.

11:17

Autor: Neva Funčić, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koordinacija ugostitelja iz Rijeke i okolice te Udruga konobara i barmena Hrvatske u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela Ambasador u Opatiji organizira sastanak ugostitelja. Tema je najavljeno povećanje PDV-a za ugostiteljstvo sa 13 na 25%.

Koordinacija udruga hotelijera i ugostitelja u petak je pozdravila protivljenje ministra turizma Garija Cappelija povećanju stope PDV-a za ugostiteljske usluge poručujući Vladi da ne diže stope PDV-a, jer bi to pogubno utjecalo na turizam i cijelo gospodarstvo.

U zajedničkom priopćenju Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i Udruženja hotelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori objavljenom u petak nakon izjava ministra Cappellija, navodi se kako je Cappelli prepoznao i istaknuo da bi povećanje PDV-a s 13 na 25 posto u industriji koja doprinosi ukupnom BDP-u Hrvatske s 18 posto i od koje su očekivanja u pogledu daljnjeg rasta BDP-a iznimno velika, bilo u direktnoj suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma Hrvatske 2014. - 2020. koja je jednoglasno usvojena u Hrvatskom saboru.

"Do sada javno iznesene činjenice pokazuju da bi udvostručenje stope PDV-a u ugostiteljstvu i povećanje stope u hotelskom smještaju, kada isti uključuje i hranu, rezultiralo bitnim smanjenjem investicija te gubitkom radnih mjesta prije svega zbog mogućeg zatvaranja ugostiteljskih obrta i lokala", poručuju ugostitelji i hotelijeri. Dodaju da bi to direktno pogodilo i hotelski sektor koji je glavni generator prihoda i pokretač rasta cijelog hrvatskog turizma.

Upozoravaju da jake mediteranske turističke zemlje konkurentske Hrvatskoj već sada imaju bitno niže stope PDV-a na hotelski smještaj - u Španjolskoj i Italiji 10 posto, Turskoj 8 posto, a u Hrvatskoj 13 posto, koliko je sada i za ugostiteljske usluge.

Istovremeno, stopa PDV-a u ugostiteljstvu u Španjolskoj i Italiji je također 10 posto, Turskoj isto kao i za smještaj 8 posto, dok primjerice Grčka na svojim otocima ima i dodatno snižene stope PDV-a, među kojima je najniža 4 posto.

Malta koja postaje sve ozbiljniji konkurent Hrvatskoj ima stopu PDV-a na smještaj od 7 posto, na ugostiteljske usluge 18 posto, ali za usluge jedinstvenog proizvoda smještaja i hrane koje su unaprijed rezervirane jedinstvena stopa PDV-a je samo 5 posto.

"Moramo biti svjesni da gost koji bira mjesto za odmor, u trenutku kada pretražuje svoje opcije u ponudi ima oko 150 zemalja svijeta, a ako ga zanima Mediteran gleda Hrvatsku u usporedbi s navedenim zemljama. Gost pri tome nema nikakvu informaciju niti ga zanima koliki je PDV, već vidi ukupnu cijenu, u koju je taj PDV već ugrađen. Bilo kakvim dizanjem stopa PDV-a cijene u Hrvatskoj postaju bitno manje atraktivne nego su danas te time postajemo nekonkurentni", poručuju iz koordinacije udruga hotelijera i ugostitelja.

Smatraju i da je preduvjet za zadržavanje sadašnje konkurentnosti te za bilo kakav rast barem zadržavanje poreznih stopa barem na sadašnjoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.