Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:21 / 05.12.2015.

Autor: Hina

Hrabrim hrvatskim pomorcima dodijeljene Plave vrpce Vjesnika

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobitnik 51. Plave vrpce Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji je 26-godišnji drugi časnik palube broda "Ocean Drover" Mario Čurkov iz Kaštel Novog. U momčadskoj konkurenciji nagradu, po prvi put od 1997., dijele dva dobitnika - šestorica djelatnika "Cromarisa" i posada broda "Andrija Mohorovičić".

Mario Čurkov je krajem prošle godine spasio kolegu Filipinca, inače kormilara na brodu, od sigurne smrti. "Izbio je požar na brodu, a Filipinac je ostao zarobljen. Mario je ušao u požar, u dim, i puzao 20 metara kako bi kolegu izvukao na sigurno'', rekao je glavni tajnik Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg.

Pojašnjavajući zašto nagradu u momčadskoj konkurenciji dijele dva dobitnika, Herceg je rekao da je ove godine glasanje bilo 4,5 prema 4,5 glasa devetero članova Odbora. Odlučujući glas je bio onaj Gordana Papeša."On je rekao da pola glasa daje 'Cromarisu', a pola 'Andriji Mohorovičiću'. Ostali nisu odstupili od svog stajališta, pa je naposljetku odlučeno da budu dva dobitnika", naveo je Herceg.

Šestorici djelatnika "Cromarisa" dodijeljena je Plava vrpca za spašavanje nautičara koji je doslovce gorio na gliseru. "Na Dugom otoku, u kolovozu, jedan Zagrepčanin je izvodio radove na svom gliseru i plovilo se zapalilo. Čovjek se pretvorio u živu buktinju, a oni su u tom trenutku bili udaljeni oko dvije milje s radnim brodom. Došli su do njega, vezali se uz gliser koji je u svakom trenutku mogao eksplodirati, a jedan od članova posade, Josip Košta, skočio je na gliser, ugasio vatru i čovjeka", rekao je Herceg.

Momčadska nagrada pripala je i posadi broda Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić" za zasluge u akciji spašavanja migranata u Sredozemnom moru. "Oni su brodom starim 40 godina i potpuno nepodobnim za spašavanje sudjelovali u združenoj humanitarnoj akciji EU-a 'Triton', a u 14 akcija traganja i spašavanja u kolovozu su spasili 2566 migranata", rekao je Herceg.

U pojedinačnoj konkurenciji svojim su podvizima još bili lučki kapetan Ivo Švorinić iz Salija na Dugom otoku, Supetranin Ante Dobronić te Podgoranin Stanislav Sumić. U momčadskoj konkurenciji bili su Dubrovčani Tomislav Margaretić i Toni Knego te posada broda "Danče" Lučke kapetanije Dubrovnik.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Nakon gašenja tog lista, dodjelu Plave vrpce preuzeo je Sindikat pomoraca HrvatskeDodjela priznanja bit će sutra, 6. prosinca, u dubrovačkom Kazalištu Marin Držić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.