Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrana sve sigurnija, što s kvalitetom?

26.05.2013.

13:19

Autor: Saša Vuksan / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrana nam je sve sigurnija. Pripreme za ulazak u Europsku uniju se provode već godinama i sada samo treba pratiti dolazeće promjene europskih propisa. Kvaliteta je već druga europska priča. To su naglasci 7. konferencije o sigurnosti i kakvoći hrane što je održana u Opatiji.

Problem s aflatoksinima u mlijeku pokazao je da se zna reagirati i u incidentnim situacijama. Novi informatički sustav od prosinca višestruko je proširio broj kontorliranih subjekata u poslovanju hranom, povećao preciznost i omogućio  da se kontrole rado tamo gdje je viši rizik, rekla je Tatjana Karačić iz ministarstva poljoprivrede. Visina rizika ovisi o opremljenosti i organizaciji posla, a ima slučajeva gdje je ovlašteni veterinar kontrolnog tijela u klaonici visokog rizika obavezan provoditi službenu kontrolu jedan puta tjedno.

Takvi bi, prema novoj europskoj uredbi, mogli imati znatno veće troškove za kontolu: ako su češće kontrole, veći su troškovi nadležnog tijela, više subjekti moraju plaćati pristojbe, tumači Karačić. Je li to novi, teško podnošljiv, namet malim proizvođačima? Možda da, možda ne. Uredba se još priprema, a razmišlja se o oslobađanju malih proizvođača od dodatnih plaćanja.

Nisu svi EU propisi usklađeni, tumačenja su ponekad dubiozna i tu, ističe Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, može stradati proizvođač: Dolazi do toga da će proizvođać platiti kaznu za nešto što je ni kriv ni dužan, zato što nije objašnjeno. Četiri tisuće upozorenja rapid alert sustava godišnje u Uniji pokazuje dobru brigu o zdravstvenoj ispravnosti. Ali kakvoća je nešto drugo. Katalenić upozorava da otvaranje tržišta može, zbog borbe za konkurentnost, dovesti do spuštanja kvalitete: Naši proizvođači se prilagođavaju izazozvima proizvoda Europske unije što znači da ipak na neki način skidaju skuplje i kvalitetnije sastojke koji se nalaze u hrani.

Slovenija već ima višegodišnje iskustvo članstva. Blaža Nahtigal iz slovenskog ministarstva poljoprivrede i okoliša tvrdi da označavanje hrane nije uvijek zadovoljavajuće. Dok su važne zdravstvene činjenice navedene, one o kakvoći i porijeklu su često nepotpune. Država može odrediti pravila stroža od europskih, ali: to važi samo za domaće proizviođače, ne za strance. Pa se to baš ne radi, da se ne šteti domaćima. Utječu li lobiji na pravila?  Nahtigal navodi primjer: na alkoholnom piću ne moraju biti navedeni sastojci, na soku moraju, a što ako ih pomiješamo i upakiramo?: Ako imamo mješavinu votke i soka, ne trebamo. Tu se vidi rad lobija i isto je, kažu kolege, dvadeset godina.

Nahtigal navodi i još jednu zanimljivu novinu. Hrana se u Sloveniji povlačila iz prodaje nakon isteka roka kvalitete, iako je još bila zdravstveno ispravna. Nova europska uredba omogućiti će da neke vrste ostanu u prodaji i nakon isteka prvog roka sve dok ne štete zdravlju.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.