Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvati i Slovenci zajedno protiv žičane ograde na granici uz Kupu

20.12.2015.

14:03

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više stotina ljudi okupilo se danas u slovenskome pograničnom mjestu Fara kako bi prosvjedovalo protiv žičane ograde postavljene na granici Hrvatske i Slovenije uz gornji tok rijeke Kupe te traže njezino uklanjanje.

Organizatorima iz Sportsko-turističkog društva slovenske Općine Kostel u prosvjednom pohodu prema žici pridružili su se stanovnici iz svih dijelova susjedne države te velik broj žitelja pograničnih naselja Gorskoga kotara.

Pet tisuća dosad prikupljenih potpisa na peticiji protiv ograde na Kupi bili su poticaj predsjedniku Sportsko-turističkog društva slovenske Općine Kostel Stanku Nikoliču da današnji prosvjed započne porukom: "Na cijeloj dužini vodotoka Kupe, od izvora pa sve do Karlovca, ne trebaju nam nehumane pregrade niti ograde. Želimo da država, koja je slijepo nasjela Europskoj uniji, to ne radi."

Brojne akcije i projekti sa slovenskim susjedima na hrvatskoj strani granice vežu predsjednika Udruge Kupa iz naselja Brod na Kupi Davorina Klobučara, koji kaže kako nema razloga da se žica postavlja ovdje gdje narod živi u slozi i zajedništvu. "Ovdje nema nikakvih migracija i nikada ih nije niti bilo", kaže Klobučar. 

Na prosvjed uz Kupu je iz primorskoga dijela Slovenije došao Andrej Škapin: "Tu smo radi potpore domaćinima koje su ogradili, ograda ne rješava ništa." Za budućnost žicom opasane obale Kupe strahuje Goran Pernjak iz Delnica koji upozorava na opasnost od porasta vodostaja: "Naplavine s tom žicom vrlo bi lako mogle završiti u koritu. U tom bi slučaju žicu bilo jako teško izvaditi iz Kupe."

Prosvjed je okončan rezanjem žičane ograde uz viseći most koji simbolizira prekogranični projekt "Život bez granica". Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.