Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska: bira se 10. saziv Sabora od neovisnosti

05.07.2020.

06:00

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: - / -

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasovanju. Hrvatski birači biraju 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučuju tko će imati priliku formirati novu Vladu.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju u nedjelju u 7 sati, zatvaraju u 19 sati.  Isto, mjereno lokalnim vremenom, vrijedi i za inozemstvo, gdje se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju. Ako niste sigurni gdje je vaše biračko mjesto to možete provjeriti OVDJE.

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, to su jedni od najzahtjevnijih izbora za provedbu unatrag 30 godina.

Zahtjevnost izbora potvrđuje i činjenica da je tek u petak poslijepodne konačno odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći glasovati uz pomoć osobe od povjerenja koja će, po njihovoj ovlasti i uputi, ispuniti glasački listić te kako će se 'omekšati' upute za glasovanje u domovima za starije u kojima nisu određena posebna biračka mjesta.

Članovi biračkog odbora moći će doći ispred doma ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju. U petak je objavljeno i kako biračko pravo želi iskoristiti 476 od oko pet tisuća osoba u samoizolaciji.

Birači ne bi trebali posebno strahovati

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pozivaju birače da unatoč epidemiji, kao i na svim dosadašnjim izborima, iskoriste svoje biračko pravo. "Pozivam birače da iskoriste svoje pravo, posebno jer biramo zakonodavnu vlast. Izbori su, ipak, praznik demokracije koji se ne događa tako često, poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić.

Za vrijeme glasovanja 5. srpnja, građani mogu koristiti osobne iskaznice kojima je rok važenja istekao nakon 11. ožujka kada je u Republici Hrvatskoj proglašena epidemija, jer je izmjenama Zakona omogućeno njihovo daljnje korištenje. Osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole građani će moći koristiti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Na izborima će biti primijenjene sve propisane epidemiološke mjere, pa mislim da birači ne bi trebali imati poseban strah, naglasila je. 

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici. 

Veliko je zanimanje za mjesto u Saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48,6 godina. 

O tome tko će uistinu slijedeće četiri godine provesti na Trgu svetog Marka ima pravo odlučiti tri milijuna 860 tisuća birača za koje će u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu biti otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta. 

Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, nadzirat će ih oko 8500 promatrača. Svi oni moraju se držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora to znači držanje međusobnog razmaka od metra u pol, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovitu dezinfekciju ruku itd.

Birači pak, kod ulaska na biralište, moraju dezinficirati ruke, preporučuje im se nošenje maski i da ponesu kemijsku olovku kojom će glasovati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan poštujući propisani razmak od metra i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Preferencijski glas

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje, DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke o odazivu objavit će u nedjelju u podne i u 17 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.