Hrvatski radio

Radio Rijeka

08:09 / 22.09.2017.

Autor: Iva Pavletić Crnić, Tatjana Sandalj

Hrvatska borba protiv nasilja prema ženama - ove godine ubijeno 18 žena

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nasilje prema ženama u Hrvatskoj poprima sve veće razmjere. Prošle je godine od strane partnera ubijeno 18 žena, a isto ih je toliko ubijeno i u prvih osam mjeseci ove godine. Na nacionalni dan borbe protiv nasilja prema žena i s riječkog Korza poletjeli su crni baloni.

Udurga PaRiter i ove godine organizira 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava da bi ukazali na sustavno zanemarivanje i ignoriranje reproduktivnih prava građanki RH od strane Vlade i Sabora. U Rijeci organiziraju okrugli stol i informiranje građana/ki, a prikupljaju potpise za peticije "Pišite Saboru - za legalan i dostupan pobačaj!". Peticiju možete potpisati ovdje.

Svakih 15 minuta fizički je zlostavljana jedna žena, a svakih 11 dana po jedna žena prijavi silovanje. Podaci su to Centra za participaciju žena u društvenom životu, čije su članice na na info-štandu na riječkome Korzu upozorile na sve veći problem nasilja nad ženama.

U Primorsko-goranskoj županiji prošle je godine prijavljeno 589 slučajeva nasilja u obitelji. Za svaku žrtvu, pretučenu i ubijenu, odgovorna je vlast jer provođenjem zakona nije zaštitila žrtve nasilja, odnosno zato jer institucije nisu dobro odradile svoj posao. 

Kako je istaknula predsjednica Centra Antonija Pintar, Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama potpisana je 2013., ali još uvijek nije ratificirana.

Danas točno u podne simbolično su u zrak s riječkog Korza poletjeli crni baloni za 336 ubijenih žena, žrtava nasilja u Hrvatskoj u proteklih petnaest godina. Obilježen je i značajni događaj na europskom nivou - Europski tjedan mobilnosti.

Poslušajte izjavu Antonije Pintar te što je Olivera Vinković zabilježila na riječkom Korzu: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.