Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska dobila 102 milijuna eura za izgradnju LNG terminala na Krku

17.02.2017.

14:30

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatskoj je odobreno 102 milijuna eura za projekt plutajućeg LNG terminala na Krku, objavila je Vlada RH na svom Twitter profilu. Projekt LNG terminala na Krku financira se iz Instrumenata za povezivanje Europe (tzv. CEF), a odluka je donesena danas.

"Za izgradnju LNG terminala na otoku Krku odobreno nam je 102 milijuna eura bespovratnih EU sredstava. To je jedan od najznačajnijih energetskih projekata ne samo na nacionalnoj, nego i regionalnoj i europskoj razini, a to dokazuje i današnja odluka o sufinanciranju. Taj projekt će definitivno podignuti hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku industriju, koja će imati priliku razviti nove usluge, nova znanja i nove tehnologije u području LNG-a. Također, sigurnost opskrbe plinom realizacijom tog projekta je neupitno potvrđena, a iskreno vjerujemo da će pojava drugih dobavnih pravaca rezultirati i smanjenjem cijena plina za krajnje korisnike u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića.

Još 40,5 milijuna eura odobreno je za hrvatsko-slovenski projekt unapređenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid. Ta su dva projekta dio paketa od ukupno 18 europskih energetskih projekata, vrijednih 444 milijuna eura, koji su u danas dobili zeleno svjetlo. Odluka je donesena na prijedlog Europske komisije.

Projekt predviđa izgradnju plutajućeg terminala, a trenutno se biraju strateški ulagači i provodi postupak za zakup kapaciteta terminala.

Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura.
Za izradu studija odobreno je 747 tisuća eura, što je predstavlja polovinu ukupne cijene, a za samu izgradnju odobreno je 101,4 milijuna eura, što je 27,94 posto od ukupne cijene radova.

Drugi odobreni projekt odnosi se na unaprjeđenje sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid, koji je ocijenjen kao najinovativniji projekt. Na njemu surađuju hrvatski i slovenski operateri transportnog sustava električne energije HOPS, HEP ODS i ELES. Odobreno je ukupno 40,5 milijuna eura, odnosno 51% sufinanciranja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.