Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska i Češka nastavljaju policijsku suradnju u sezoni

05.06.2023.

16:39

Autor: Vladimir Jurić, Hina

Ministri sa suradnicima

Ministri sa suradnicima

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Predstojeća turistička sezona i očekivani dolazak više od milijun čeških turista na odmor u Hrvatsku, bili su tema bilateralnog sastanka potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Republike Češke Vitom Rakušanom.

Božinović je rekao da se projekt u kojemu se policajci iz drugih država raspoređuju na područja gdje boravi najviše turista iz njihovih zemalja pokazao uspješnim i nastavit će se unapređivati. Svake godine u njemu sudjeluje sve više zemalja, dodao je.


Rakušan je rekao da je to važan projekt za obje strane. Iako se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, dobro je da mogu kontaktirati češke policajce ako im to zatreba, kazao je. "To je tek jedan od dokaza suradnje naših zemalja, ne samo na političkoj nego i policijskoj razini," rekao je Rakušan i dodao da se danas razgovaralo i o suradnji vatrogasaca.


Božinović je, u ime predsjednika države Zorana Milanovića, češkog ministra odlikovao Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos i zalaganje za ulazak Hrvatske u šengen. Rakušan je, naime, vodio sjednicu Vijeća EU na kojoj je donesena povijesna odluka o ulasku Hrvatske u šengensko područje.


Kad dođu odlučni trenuci u pregovorima, kada se stvari prelamaju, kad se odluke moraju donositi, onda vidite tko je sazdan od kakvog materijala, rekao je Božinović i naglasio da je Hrvatska imala sreću što je Unijom tada predsjedala Češka i njezin ministar Rakušan, koji je vješto vodio sjednicu i pokazao razumijevanje za važnost šengena za Hrvatsku, ali i cijelu EU.


To je obostrani uspjeh, ne samo za hrvatske građane, nego za sve građane Europske unije, jer svi možemo koristiti benefite šengenskog područja, kazao je Rakušan, zahvalivši se na odličju.


Poslušajte izjavu ministra Božinovića:

Božinović o suradnji hrvatske i češke policije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.