Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska i dalje poželjna destinacija, PGŽ po noćenjima odmah iza Istre

26.08.2020.

12:42

Autor: Ivan Ribarić

Crikvenica peta po broju noćenja u Hrvatskoj (Foto: Pixsell)

Crikvenica peta po broju noćenja u Hrvatskoj (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Hrvatska nakon završetka špice ovogodišnje turističke sezone i dalje ima povjerenje turista - unazad tjedan dana u Hrvatskoj boravilo je prosječno dnevno više od 600 tisuća turista, od čega gotovo pola milijuna stranih turista.

Tijekom posljednjeg vikenda (od 21. do 23. kolovoza) u Hrvatskoj je ostvareno više od 200 tisuća dolazaka i 1,8 milijuna noćenja. U našoj je zemlji početkom ovog tjedna boravilo gotovo 150 tisuća gostiju iz Njemačke, preko 60 tisuća gostiju iz Poljske, 40 tisuća iz Češke i više od 30 tisuća gostiju iz Slovenije.

Prema posljednjim podacima e-Visitora od početka kolovoza do 24. kolovoza Hrvatska je zabilježila 2,4 milijuna kuna turističkih dolazaka i preko 18,1 milijun turističkih noćenja. Od toga su strani gosti ostvarili 83,5 posto dolazaka i 81 posto noćenja. Najviše noćenja je u kolovozu ostvareno u Istri (4,4 milijuna), u Primorsko-goranskoj županiji (3,5 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (3,4 milijuna noćenja), Zadarskoj (3,3 milijuna noćenja), Šibensko-kninskoj (1,4 milijuna noćenja) i Dubrovačko-neretvanskoj (preko milijun).

U dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 4,3 milijuna što predstavlja 90 posto lanjskog rezultata. Zatim slijedi tržište Slovenije s kojeg je ostvareno 2,6 milijuna noćenja što je 94 posto lanjskog rezultata te tržište Poljske s kojeg je ostvareno 1,8 milijuna noćenja što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je noćenja ostvareno u Viru, Rovinju, Medulinu, Poreču, Crikvenici, Umagu, Malom Lošinju, Novalji, Splitu i Puli. U Hrvatskoj postoje značajne oscilacije u kvaliteti epidemiološke situacije po regijama. Na području tri županije koje čine sjeverni dio obale i priobalja, Istre, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, a na čijem teritoriju boravi gotovo 50 posto svih stranih turista, situacija je znatno povoljnija od nacionalnog prosjeka. U toj regiji je kumulativni broj novo oboljelih u posljednjih 14 dana 20,8 na 100 tisuća ljudi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.