Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska ispala s preporuka Lonely Planeta

08.12.2013.

10:01

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najpoznatiji svjetski turistički vodič Lonely Planet odabrao je najbolje destinacije za 2014., a nakon niza godina u najnovijem izboru nema Hrvatske.

Stručnjaci i putnici su na izuzetno cijenjenom vodiču i za sljedeću godinu preporučili najbolje od turizma u svijetu - države, gradove, najbolje obiteljske destinacije, najljepše plaže, planine ili avanturističke lokacije. Apsolutni pobjednik je, prema očekivanju, Brazil - domaćin Svjetskoga nogometnog prvenstva. Na deveto mjesto preporučenih zemalja plasirala se Makedonija zbog skorog završetka izgradnje užeg centra Skoplja. Urednici Lonely Planeta hvale mnogobrojne otvorene hostele, noćni život, a preporučuju i jezero Ohrid, arheološko nalazište Stobi, vinsku regiju Tikveš te nacionalni park Mavrovo.

Hrvatska je godinama bila među izabranima. Zašto je ove godine nema? Točne razloge znaju u uredništvu vodiča, međutim naši iskusni turistički djelatnici za to će okriviti lošu sliku o Hrvatskoj koja se stalno šalje u svijet. Ana Predovan iz agencije Travel Ana kaže da moramo biti svjesni da nas ljudi prate - naša politička i društvena događanja, previranja, podijeljenosti, isključivosti. 

Za znatiželjne, evo još nekoliko preporuka Lonely Planeta za 2014. Pariz se vratio na popis preporuka, između ostaloga i zbog novih pješačkih zona i biciklističkih staza uz riječnu obalu koja je pod zaštitom UNESCO-a; preporuku je dobio i kubanski grad Trinidad, zatim Capetown koji će svoje parkove uljepšati skulpturama i instalacijama, Riga - europska prijestolnica kulture 2014., zatim Zürich, Šangaj, Vancouver, Chicago, Adelaide i kozmopolitski Oakland na Novom Zelandu. Javlja Eduard Kišić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.