Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska kao rezervoar bioraznolikosti za EU?

10.12.2015.

17:22

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što pri izradi razvojnih strategija i privlačenju novca europskih fondova treba znati, ako se projektne aktivnosti događaju na područjima koja su obuhvaćena ekološkom mrežom Natura 2000? Mnogi strahuju da bi ta mreža, posebno u ruralnim krajevima, mogla nametnuti niz razvojnih ograničenja.

O tome je danas progovoreno tijekom stručnog skupa što ga je, za sudionike iz cijele Hrvatske, organizirala Lokalna akcijska grupa Gorski kotar. 

Izrada lokalnih razvojnih strategija na područjima pod ekološkom mrežom Natura 2000 uključuje i izradu opsežnih procjena utjecaja na okoliš. U tom procesu dosad uočena prednost je mogućnost dobivanja dodatnih bodova, ističe voditeljica LAG-a Gorski kotar Svjetlana Jedriško Kasunić, a nedostatak je što ishođenje procjene utjecaja na okoliš pri osmišljavanju lokalnih razvojnih strategija može potrajati i godinu dana.

Unatoč svim dosad uočenim teškoćama Natura 2000 bi u privlačenju novca strukturnih  fondova Hrvatskoj mogla donijeti niz prednosti pred ostalim članicama EU, vjeruje načelnik sektora za zaštitu prirode pri resornom ministarstvu Josip Hren. Pojašnjava da u Hrvatskoj imamo sreću što je veliko područje obuhvaćeno Naturom što znači da cijeloj uniji možemo poslužiti kao rezevoar bioraznolikosti. Teško se pritom uspoređivati s drugim  državama koje više nemaju takav iskoristivi prirodni potencijal za privlačenje novca, tvrdi Hren.

Otvorenost prema informacijama i svijest da ekološka očuvanost Hrvatske nije zapreka nego prednost, ključni su za uspješno korištenje poticaja koje nudi Natura 2000. Poslušajte:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.