Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska obala na karti ECDC-a ostala narančasta

05.08.2021.

16:01

Autor: Hina

Foto: ECDC / HRT

Foto: ECDC / HRT

Foto: - / -

Hrvatska obala na novoj covid karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i dalje je u narančastom dok je većina konkurentskih turističkih destinacija u Europi crvene boje. Zelen je dio Europe od Njemačke prema istoku, talijanski jug i regija Pijemont te većina Skandinavije.

ECDC epidemiološku kartu objavljuje svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja. 

Hrvatska obala na novoj je karti i dalje narančasta, što znači da joj status nije promijenjen od sredine 15. srpnja. Kontinentalni dio zemlje ostao je zelene boje.

Na razini cijele države Hrvatska je u posljednjih 14 dana imala 53,57 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika, a umrlo je 6,41 ljudi na njih milijun, pokazuju podaci europske agencije. 

Najteža situacija je u Cipru koji ima stopu od 1241,77 novozaraženih te u Španjolskoj koja ih ima 720,71, pa su obje zemlje označene tamno crvenom bojom. 

Jednaka je situacija i u drugim europskim turističkim destinacijama francuska Azurna obala, Sardinija i Kreta također su označene tamno crvenom bojom. Svjetlijom nijansom crvene označeni su veći dio Grčke, cijeli Portugal, Sicilija i Toskana, Malta i Kanarski otoci. 

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Na njoj je zelenom bojom označen dio Europe od Njemačke prema istoku, uz talijanski jug i regiju Pijemont te većine Skandinavije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.