Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska: od 180 tisuća nezaposlenih, sto tisuća više nije moguće zaposliti

08.12.2017.

14:56

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada je donijela odluku o zapošljavanju 31 tisuće radnika iz tzv. "trećih" zemalja, od čega je devet tisuća već zaposleno i produžit će radne dozvole. O tome se danas razgovaralo u Županijskoj gospodarskoj komori u Rijeci.

Najviše kvalificiranih strukovnih radnika nedostaje u graditeljstvu, metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji, a na području Primorsko-goranske županije u graditeljstvu, brodogradnji i turizmu, kaže pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marija Knežević Kajari. Dodaje da su se kvote za uvoz kvalificirane radne snage dogovarale sa socijalnim parterima i poslodavcima, čiji je to i zahtjev, kako bi mogli pronaći radnu snagu za svoje djelatnosti. 

Savjetnik za zapošljavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori Davorko Vidović naglašava da iako na Zavodu za zapošljavanje ima oko 180 tisuća nezaposlenih, sto tisuća je praktički nezapošljivo jer su ili izgubili znanje i vještine, nisu se ni za što doškolovali ili su prestari, a mnogi su i bolesni.  S druge strane, mladi kasno ulaze u svijet rada, pa imamo jednu od najnižih stopa zaposlenosti mladih - tek sedam posto mladih od 15 do 24 godine starosti je zaposleno. Poslušajte izjave Marije Knežević Kajari i Davorka Vidovića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.