Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska prva u EU po smrtnosti od dijabetesa, hipertenzije i broju pretilih osoba!

08.12.2022.

15:26

Autor: Albert Petrović

Tribina o COVID pandemiji u Rijeci

Tribina o COVID pandemiji u Rijeci

Foto: Albert Petrović / Radio Rijeka

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci održana je tribina "Znanost, struka i mediji o bolesti i za vrijeme bolesti Covid 19". 

Za vrijeme pandemije, dosad je u svijetu preminulo 6 milijuna 650 tisuća ljudi, a u Hrvatskoj 17 tisuća 371 osoba. 


To naravno nisu konačni rezultati, a Alemka Markotić danas je u Rijeci istaknula kako je smrtnost povećana kod osoba s komorbiditetima. 


Posebice onda brine statistika koja pokazuje kako smo u vrhu po broju pretilih osoba, a nažalost i po smrtnosti od dijabetesa i hipertenzije. 


Markotić je istaknula i kako smatra da smo se s pandemijom sjajno nosili u prvom valu, jer smo imali PCR test već tjedan nakon što je stvoren u svijetu, a mjesec dana prije prvog slučaja oboljenja u Hrvatskoj. 


"Kasnije su došli teški dani pa smo bili izloženi prekomjernom granatiranju društvenih mreža dok smo spašavali one za koje su te mreže tvrdile da ne postoje", rekla je Markotić. 


Markotić je govoreći o cjepivu i cijepljenju istaknula kako je u vrijeme velikih boginja, početkom 70-ih godina, stanovništvo cijepljeno cjepivom koje je imalo strahovite nuspojave u usporedbi s cjepivom protiv COVID-19 virusa, ali je gledajući širu sliku, upravo zahvaljujući tom cjepivu iskorijenjen virus variole odnosno zarazna bolest velikih boginja. 


Nikad u povijesti nije u tako kratko vrijeme cijepljen toliki broj ljudi kao za vrijeme COVID pandemije, čak više od pola čovječanstva.


Zanimljivost je istaknuo i Akademik Stipan Jonjić rekavši da cjepivo protiv COVIDA daje puno nade u borbi protiv tumora. Također smatra da ne možemo kriviti medije zbog načina na koji obavljaju svoj posao već se svi skupa kao društvo zapitati kako smo se postavili i kako smo iskomunicirali problem virusa. 


Imunolog Zlatko Trobonjača rekao je kako u svim knjigama piše da je pandemija gotova onda kad se postigne kolektivni imunitet, a dosad su gotovo svi u Hrvatskoj barem jednom došli u doticaj s virusom, te je zahvaljujući ovim mutiranim, slabijim verzijama virusa, COVID pao u drugi plan. 


Jedan dan će se, kaže Trobonjača o ovoj epidemiji govoriti kao i o epidemiji gripe. 


Poslušajte više u prilogu Alberta Petrovića: 

Tribina o COVIDU

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.