Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska u europskom vrhu po smrtnosti od raka; mladi liječnici odlaze!

14.05.2018.

14:55

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Zastrašujući su zdravstveni pokazatelji u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska je u samom europskom vrhu po smrtnosti od raka. Iako u zapadnom svijetu rak pluća više nije najzastupljeniji među oboljelima od malignih bolesti, u Hrvatskoj je on još ubojica broj jedan.

I nije jedini, među karcinomima, čija se stopa smrtnosti u zapadnom svijetu znatno smanjila, je i karcinom prostate. U Hrvatskoj se stopa smrtnosti od raka prostate povećava. No ono što nas također brine je i pitanje opstanka liječnika obiteljske medicine, koji rješavaju čak 80 posto svih bolesti.

Naime, više neće biti stažiranja nakon diplome liječnika, već će se odmah birati specijalizacije. Do sada se moglo raditi kao liječnik opće prakse ili obiteljske medicine nakon diplome i stažiranja, što sada neće biti moguće bez specijalizacije. Postoji specijalizacija obiteljske medicine, iako izuzetno važna, nije previše popularna kod mladih liječnika.

Još jedan problem opterećuje zdravstveni sustav,a  to je odlazak mladih liječnika iz zemlje. Upravo će se o tim problemima razgovarati sutra u Gradskoj vijećnici od 11 do 13 sati.

O tim problemima Iva Pavletić Crnić razgovarala je s voditeljem katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci, docentom Leonardom Bukmirom, a Iva Črnjar Ivančan s dekanom Medicinskog fakulteta u Rijeci:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.