Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska vatrogasna zajednica: Ne palite vatru na otvorenom prostoru

31.07.2021.

08:24

Autor: Hina

Ne trebaju nam ovakve situacije! (Foto: Milan Šabić / Pixsell)

Ne trebaju nam ovakve situacije! (Foto: Milan Šabić / Pixsell)

Foto: - / -

Zbog velike opasnosti od šumskih požara, osobito u južnoj Dalmaciji, iz Hrvatske vatrogasne zajednice u petak su podsjetili građane kako se odgovorno ponašati da bi se smanjio broj mogućih požara, ponajprije da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Vrijedi za svih, ali uz još jedan toplinski val, indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za južnu Dalmaciju, osobito za područje Splitsko-dalmatinske županije.

Vatrogasci stalno podsjećaju građane na zabranu loženja vatre na otvorenom ljeti. Kazne za to su od dvije do 15.000 kuna, a za namjerno izazivanje požara može se dobiti i zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

"Apeliramo na građane da ne pale vatru na otvorenome prostoru, a da oko svojih kućanstava na vrijeme uklone zapaljiv materijal jer je objekt lakše obraniti ako je okoliš pripremljen", poručili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Građane su upozorili i da izbjegavaju udisati produkte dima jer već nakon kratkog izlaganja osoba gubi svijest.

Napomenuli su i kako se požar izrazito brzo širi u čamcima i kamp prikolicama pa ih odmah treba napustiti ako se požar ne može ugasiti s priručnim sredstvima za gašenje.

"Ne dovodite sebe u opasnost i ne otežavajte vatrogascima gašenje požara tako što se približavate mjestu požara kako biste promatrali, fotografirali ili snimali vatrogasnu intervenciju. Ako primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112", istaknuli su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.