Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska vodeća u svijetu po stopi darivatelja i transplantacija organa

13.10.2017.

12:13

Autor: Odri Ribarović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europski dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježen je i u gradskoj vijećnici u Rijeci. U Primorsko-goranskoj županiji, istaknuto je, ima tri stotine osoba s transplantiranim organima. Transplantacija organa zaštitni je znak hrvatske medicine.

Prva transplantacija organa, konkretno bubrega, izvršena je još 1971. godine upravo u Kliničkome bolničkom centru Rijeka. Prema podacima Ministarstva zdravlja, po stopi darivatelja i transplantacija organa Hrvatska je vodeća zemlja svijeta i najuspješnija članica Eurotransplanta. 

Upravo hrvatskoj Udruzi Transplant - jednoj od 15 članica mreže Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika jugoistočne Europe - ove je godine uručena i nagrada "Europski građanin", koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća.

U sklopu svečanosti u Rijeci, podijeljene su donatorske kartice osobama koje pristaju biti darivatelji organa u slučaju smrti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.